Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 причини да започнете да четете книга преди лягане?

21 октомври 2024, 11:28 часа

Ако обичате да четете преди лягане, ето защо експертите по съня ви насърчават да поддържате този здравословен навик преди лягане. Или ако обичате да прекарвате вечерите си в гледане на Netflix или превъртане през телефона си, ето няколко причини, поради които трябва да помислите за четене на книга или вместо това, или между тези дейности на екрана и леглото.

Средно повечето възрастни отнемат от 10 до 20 минути, за да заспят. Това е известно като латентност на съня или колко бързо заспивате. Докато някои хора естествено заспиват лесно, много други се нуждаят от повече помощ, за да се унесат – и четенето на книга може да бъде чудесен начин за насърчаване на сънливостта. Едно скорошно проучване сравнява резултатите от четенето преди лягане спрямо нечетенето преди лягане и установява, че 42 процента от групата, четяла преди лягане, съобщават, че сънят им се е подобрил, докато само 28 процента от групата, която не е чела преди лягане, отбелязва всякакви подобрения на съня.

Четенето се превръща в страхотно изпитание

Все пак има една уловка - четенето на излъчващ светлина електронен четец потенциално може да причини повече вреда, отколкото полза, което означава, че в идеалния случай ще трябва да вземете обикновена истинска книга. Изследванията показват, че използването на електронни четци, като Kindle, вечер може да повлияе отрицателно на съня, циркадния ритъм (вътрешния часовник на тялото ви, който регулира моделите на съня според промените в естествената светлина) и бдителността на следващата сутрин.

Последицата от четенето на ярка светлина е, че сигнализира на мозъка ви, че е дневна светлина, което ще удължи периода преди да заспите. Четенето с нощна светлина или приглушена светлина на заден план е най-доброто за насърчаване на сънливостта.

Четенето може да намали стреса и да успокои препускащите мисли

Знаете ли, че четенето само на шест страници от книга може да намали стреса с до 68 процента? По-старо проучване установи, че четенето има по-голямо въздействие върху намаляването на стреса, отколкото други популярни методи за релаксация като слушане на музика или пиене на чаша горещ чай. Тъй като средната скорост на четене е една страница в минута, не е нужно да четете дълго, за да се насладите на ползите за облекчаване на стреса, които книгите могат да предложат. Това прави четенето лесен за създаване навик за всеки.

Когато се занимаваме с добра книга, можем да изключим ума си от ежедневните стресови фактори, като по този начин намаляваме кортизола, хормона на стреса, и едновременно с това повишаваме нивата на допамин и серотонин. Четенето позволява на мозъка ни да практикува внимателност и да култивира по-голямо чувство на спокойствие. Допаминът и серотонинът са два невротрансмитера за добро настроение, участващи в цикъла сън-бодърстване.

Какво ще се случи с тялото ви, ако започнете да четете всеки ден?

Четенето може да засили когнитивната функция

Въпреки че четенето е приятно занимание, то е и отлично упражнение за мозъка с подобен ефект като работата по пъзел или кръстословица. Помага за подобряване на паметта и засилва цялостната когнитивна функция, като поддържа ума ви остър и пъргав. Проучванията показват, че честото четене като цяло, по всяко време на деня, е свързано с намален риск от когнитивен спад.

С течение на времето четенето помага за укрепване на невронните пътища и може да поддържа психичното здраве чрез намаляване на стреса, подобряване на паметта и засилване на креативността. Четенето подобрява способността на мозъка да обработва информация бързо и я поддържа остра с напредване на възрастта. И така, какво общо има това със съня? Качественият сън е от решаващо значение за когнитивната функция и обратното, което означава, че засилването на едното може да засили другото.

Четенето на книга може да упражнява различни части на мозъка ви едновременно, като зрителни, слухови и емоционални. Това принуждава тези части да работят заедно, за да създават образи на това, което се чете, да чуват гласове, произнасящи думите на глас, и да изпитват емоции, свързани с определени сцени или герои. Този ​​процес помага за укрепване на невронните връзки между тези различни области на мозъка, така че когато имате нужда от достъп до тази специфична информация по-късно, тя е по-лесна за извикване.

Ако наистина сте решени да спите по-добре, бъдете дисциплинирани да спрете времето пред екрана около два часа преди лягане. Вместо това, направете съзнателно усилие да спрете да използвате телефона си до 20:00 часа. ако планирате да спите в 10 вечерта и вместо това вземете физическа книга.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес