Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 ползи от консумирането на суши

19 януари 2022, 17:13 часа

Може би нашата мания за суши има нещо общо с факта, че Япония е една от страните с най-висока средна продължителност на живота в света - около 84-години. С дълга и легендарна история, сушито е начин за японците да се възползват от морските дарове за своето здраве.

Популярността на сушито се разпространи бързо извън страната, което го направи известно и любимо на мнозина, и днес можете да намерите суши в повечето големи градове по света.

Ето резултата, ако ядете суши всеки ден.

1. Оризовият оцет в ориза за суши ще осигури аминокиселини

Думата "суши" идва от японска дума за "кисел ориз", който е основен компонент на традиционното суши. Съставката, която осигурява киселината в ориза за суши, е оризовият оцет. Това е оцет, дестилиран от ориз.

Той съдържа аминокиселини, които подсилват имунната система на организма и се борят със свободните радикали. Аминокиселините също помагат в борбата с натрупването на млечна киселина в кръвта, което от своя страна води до енергия и се бори с умората. Оризовият оцет съдържа и втори тип киселина, оцетна киселина. Освен че е полезна за храносмилането, оцетната киселина също съдейства на организма да приема повече хранителни вещества като калций, калий и други витамини.

Проучванията също така са установили, че оризовият оцет е полезен за сваляне на килограми.

2. Омега-3 мастните киселини ще ви поддържат здрави

Проучванията показват, че омега-3 киселините, които са често срещани в рибите, са изключително важни, когато става въпрос за здравето и функцията на мозъка. Нашите тела не произвеждат тези съединения, така че трябва да ги приемаме чрез храната, която консумираме. За хора с умерена загуба на памет или свързан с възрастта когнитивен спад са били в състояние да се повлияят от добавянето на омега-3 киселини към диетата си.

Те също се считат за доста ефективни в борбата с депресията. Ако вече приемате антидепресанти,  омега-3 мастните киселини  подобряват тяхната ефективност.

3. Може да подобрите състоянието на сърцето си

Рибата е широко одобряване като една от най-здравословните храни, които могат да се консумират и лекарите предлагат да я приемате 2 пъти седмично, за да се възползвате от нейните ползи за здравето. Омега-3 мастните киселини намаляват анормалния пулс, което може да доведе до внезапна смърт. Те помагат и за понижаване на кръвното налягане и могат да предотвратят натрупването на плака в артериите.

Проучване на 40 000 мъже в Съединените щати установи, че тези, които ядат риба поне веднъж седмично, имат 15 процента по-нисък риск от проблеми със сърцето.

Докато мазните неща обикновено не се смятат за здравословни, мазните риби, като сьомгата, са с високо съдържание на омега-3 киселини, така че се считат за много полезни за здравето на сърцето.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес