Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 ефективни съвета, които ви помагат да общувате с избухлив партньор

18 юли 2024, 20:22 часа

Да се адаптирате един към друг в една връзка (особено ако тя току-що е започнала) е съвсем естествен процес. Но да се опитвате да промените любимия човек, да го оформите според себе си – това не правилно. Това предвещава редовни кавги.
Но какво да правим, ако партньорът е първосигнален, а понякога е много трудно да се изгради конструктивен диалог с него?

Най-лесно е да се разделите на момента. Всъщност не всичко е загубено: ако наистина обичате човека и сте готови на компромиси, тогава се вслушайте в съветите на психолога Ирина Белкина. Те ще ви помогнат да намерите общ език с половинката си.

Съвети за изграждане на ефективна комуникация с вашата половинка

Забавете темпото

Когато усетите, че общуването с партньора ви се разгорещява, а от негова страна може да последва бурна емоционална реакция, опитайте се да говорите по-тихо и бавно. Става дума за това, че психиката ни е склонна да се адаптира към събеседника, включително към неговите мимики и тон. Партньорът вероятно подсъзнателно ще започне да се движи в спокоен ритъм, с което ще зададете труден разговор.

Съгласете се, че това е съвсем логична стъпка: възможно ли е да успокоите човек, ако му крещите в отговор? Разбира се, че не. Но имайте предвид: на практика всичко е малко по-сложно, отколкото на теория. За да направите разговора по-приятелски, преди всичко трябва да се научите да контролирате собствените си чувства и обиди.

Промяна на фокуса

Понякога, за да намалите разгара на внезапно разразилите се страсти, е достатъчно да насочите вниманието на раздразнения събеседник към нещо друго. Желателно е темата да е била приятна или интересна за партньора. Например, предложете му да се разсее с красив залез, хипнотизираща песен на птиците, минаване под стъклата на автомобил от онази много рядка марка, за която той мечтае, или реклама по телевизията, която някога силно ви е забавлявала.

Дори ако половинката си постави за цел да се скарате, вие ще я разсеете за известно време. Успокойте се и си поемете дъх за секунди.

4 правила за общуване с приятели: Така ще сте винаги в добри отношения

Избягвайте задействащите фрази

Указания като „успокой се“, „не крещи“, „просто не започвай, моля те“, „ядосан си заради глупости“, „не преувеличавай“ ще вбесят дори спокойната натура. Всички тези фрази само наливат масло в огъня, който трябва да бъде потушен, затова никога не ги използвайте. Те са безсмислени и омаловажават преживяванията на събеседника ви.

Дреболия за един е ужасна трагедия за друг. Представете си например, че току-що сте получили работа, работите по дебютния си проект и накрая той е оценен изключително ниско. Вашият колега, който е три позиции над вас, вероятно гледа депресивното ви състояние и си мисли „как може да се тревожиш за такива глупости“.

Най-добрият начин за установяване на връзка е да бъдете тактични, внимателни и спокойни - обобщава психологът. По време на разгорещени разговори е необходимо да не се преминава към личностни качества и да се избухва след другата половина, а да се покаже с пример, че всяка ситуация, дори и на пръв поглед безнадеждна, може да бъде разрешена спокойно и успешно и за двамата събеседници.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес