Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 аргумента да не си лягате с мокра коса

05 юни 2022, 13:26 часа

След вечерен душ много хора се изкушават веднага да си легнат и да заспят с мокра коса. Но този лош досаден навик може да има дългосрочни последици, като например развитието на гъбични инфекции по скалпа. Докторите по медицински науки По-Чанг Хсу и Нилонг Вяс изтъкнаха 3 важни основания, заради които не трябва да спите с мокра коса, и разказаха как да намалите риска от опасните последици, ако сушенето на косата вечер е трудно изпълнимо.

Влажната коса насърчава растежа на бактериите върху възглавниците

"Когато спите с мокри коси, топлината на главата и влагата създават благоприятна среда за процъфтяване размножаването на микроорганизмите. Така лесно се стига до растеж на бактерии и гъбички по възглавниците", казва докторът от Бостън По-Чанг Хсу. Същият механизъм работи дори ако косата е просто влажна. За да разберем опасността от такъв изход от събития, като е добре да си представим, че по време на сън лицето на човек често може да влезе в контакт с възглавница.

Защо не трябва да излизате навън с мокра коса

Спането с мокра коса увеличава риска от гъбични инфекции

Постоянното заспиване с мокра коса може да доведе до гъбични инфекции на скалпа. Един вид гъбички, които могат да се появят, е Malassezia. Допринася за появата на пърхот или дерматит.

Косата става чуплива

Най-малко опасните, но и неприятни последици от спането с мокра коса. Мокрите къдрици са по-крехки, така че краищата започват да се цепят по-бързо. Триенето на мокра коса във възглавница я прави чуплива.

Как да намалим риска от последствия

● Използвайте качествени абсорбиращи кърпи. Те ще поемат повече влага, така че косата ще изсъхне по-бързо.

● За да предотвратите накъсването на косата, не забравяйте за овлажняващ лосион, който не се отмива. Той ще покрие нишките със защитен слой, ще предотврати чупливостта и заплитането.

● Купете си копринена калъфка за възглавница. Памукът увеличава триенето на косата върху възглавницата, заради което космите са по-наранени. Копринените продукти са по-гладки и намаляват триенето.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес