Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

21 март е Световен ден на тирамису : Къде и как го предпочитат

21 март 2021, 17:20 часа

Един толкова популярен десет, че дори има посветен ден на него – 21 март, Световен ден на тирамису. Този италиански цар на десертите отбеляза рекорлдни поръчки през пандемичната 2020 г. с поръчки онлайн за над 22 000 кг., което е около 34% от всички поръчки за храна до дома през последните месеци на 20202 г., съобщава АНСА.

Най-прочутото тирамису в Рим е при "Помпи" и има много шефове, които предлагат майсторството си от Сал да Ризо в Трамонти (Салерно) (лимонена версия от Амалфитанския залив) до Иджинио Масари в сладкарницата му в Бреша. Рецептата за тирамису има много регионални „бащи“: в книгата на Пелегрино Артуси „Наука в кухнята и изкуството да се храниш добре“ (1891) тирамису присъства, дори и с масло вместо маскарпоне, така че Болоня и регионът претендират за неговото изобретение, както и Тревизо, а след това отново Сиена и Торино. Факт е, че се приготвя във всички италиански семейства, може би с някаква персонализация, изпитана през годините, но ако до преди няколко десетилетия рецептата е била само тази, описана в началото -класическата, вече няколко години можете да намерите тирамису с лимон, с диви ягоди, с шам-фъстък, с нутела, със зелен чай и дори с бисквити „Орео“ и Пан ди стеле, вместо бишкоти. pan di stelle вместо бишкоти. При доставката на храна вкъщи се очертават тенденции, които илюстрират предпочитанията към новаторството : тирамису със сладолед, без глутен и по домашна рецепта се открояват преди всичко, особено с амарето и шам фъстък.

От портала „Just Eat Rome“ потвърждават, че града е водещ в предпочитанията към тирамису с над 7300 кг, поръчани през 2020 г. Любим вкус? Класиката, която се нарежда на върха в класацията за всички градове, следвана от тирамису с шам фъстък и „Нутела“. Второто място е за Милано (над 1600 кг), където за разлика от Рим, предпочитат по- свежия вариант с горски плодове. Следват Генуа (над 1400 кг) с авокадо и зелен чай. Сред най-оригиналните и любими вкусове се нарежда и Торино (над 1200 кг), в където се откроява вариантът с аромат на „Лимончело“. Триест, с 669 кг, регистрира предпочитание към оригиналното тирамису, докато Болоня, шеста в класирането с 602 кг, се различава с предпочитания към версията с мирт. Десетката допълват Верона (357 кг), Каляри (290 кг), Парма и Неапол с еднакви заслуги (267 кг) и Флоренция (245 кг). 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес