Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

15 неочевидни начина за използване на това евтино мазило

17 май 2024, 13:17 часа

Още през XIX в. британско-американският химик Робърт Чезбро патентова своето изобретение - мехлем, който перфектно лекува рани по кожата, омекотява я и я овлажнява: ученият лично се убедил в това, като изпробвал свойствата на препарата върху себе си.

Първото му „име“ - „oil jelly“ - не се наложило, защото клиентите не бързали да купуват стоки с такова откровено „химическо“ име. Тогава Чесбро открива по-успешна маркетингова алтернатива: комбинация от две думи - немската „Wasser“ (вода) и гръцката „elaion“ (зехтин).

Ученият трябвало да обиколи щата Ню Йорк, за да убеди хората в полезността на своето изобретение, и успял: мехлемът станал популярен в целия свят и през 1883 г. ученият получил рицарско звание, а самата кралица признала, че „използва вазелин всеки ден“.

Но вазелинът не лекува само драскотини по ръцете: обхватът на приложението му е много по-широк. Убедете се сами.

Как да използваме вазелин в ежедневието?

1. Вместо крем за обувки. Вземете гъба, кърпа без власинки или четка, нанесете мехлема и полирайте любимите си обувки: те ще заблестят! Същото можете да направите и с кожена чанта или портмоне.

2. Домашното боядисване на косата често завършва с отчаяни опити да се отмие боята, която е проникнала в кожата. За да избегнете това, нанесете вазелин върху линията на косата и шията, за да я предпазите.

3 Ако си правите сами маникюр, знаете, че известно време след отварянето на лака капачката започва да залепва за балона и отварянето му става трудна задача. На помощ идва вълшебното мазило: намажете конеца с вазелин и проблемът изчезва. А също така можете да покриете кутикулата с „маслено желе“: тя ще бъде овлажнена и по-поддържана.

Знаете ли, че вазелинът може да прави ТОВА?!

4. Използвате ли парфюм? Не всички парфюми са дълготрайни, така че ако искате да се наслаждавате на любимата си композиция по-дълго време, хванете този трик. Намажете участъците от кожата си, където планирате да нанесете парфюм, с вазелин. Само не търкайте тези зони (китка в китка, например).

5. Всеки, който носи обеци, е запознат с неприятната ситуация, когато се опитвате да сложите бижуто, но дори и при петия опит нищо не се получава. За да направите така, че обецата да се плъзне лесно в дупката в лулата, намажете метала или самата лула с вазелин.

6. Гримът може да се отстрани с гъба, напоена с вазелин. За да свалите пръстен от пръста си, обилно намажете бижуто и кожата под него с вазелин.

7. За да свалите пръстена от пръста си, обилно намажете бижуто и кожата под него с вазелин.

8. Съвет, който е особено актуален в сезона на кебапчетата. За да запалите огън, хвърлете в него парче плат, напоено с мас: огънят бързо ще се разгори.

9. Имате нужда от свещ (факла), но под ръка имате само хартия и вазелин? Навийте лист хартия, намажете половината от него с вазелин и го запалете: той ще гори по-дълго и по-ярко, отколкото очаквате.

10. Собствениците на домашни любимци ще се нуждаят от вазелин през зимата: солта, с която се поръсват пътеките в холодрума, разяжда възглавничките на лапите на кучетата, но този проблем се решава, като възглавничките се третират с мехлем.

11. Петната от тонер или червило върху дрехите ще ви помогнат да ги отстраните ... какво мислите? Точно така - това е то. След като намажете замърсяването с мехлем, старателно изперете вещта по обичайния начин.

За какво служи вазелинът в домакинството?

12. Вазелинът ще спаси кожата ви и в жегата, и в студа. През зимата избърсвайте ноздрите си с него, за да избегнете дразнене (особено актуално, ако често търкате носа си с носна кърпичка), а през лятото - покривайте зачервените участъци на кожата, за да предотвратите сърбеж и мехури.

13. Хромираните части на детските колички, велосипедите, скутерите, смазани с вазелин, определено няма да страдат от корозия. Можете да нанесете мехлема и върху клемите на акумулатора, за да не се окисляват.

14. Рано или късно във всяка къща вратите започват да скърцат. С какво да смажете пантите, за да се отървете от този досаден и малко страшен звук? Вече знаете отговора.

15. Вазелинът ще ви помогне да премахнете дъвката от косата, дрехите и мебелите. Отстранете по-голямата част от дъвката с ръце, след това нанесете мехлема върху останалата дъвка и отстранете с нож от мебелите. Дъвка, покрита с вазелин, може да се отстрани от косата с гребен.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес