Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

15 изненадващи приложения за използваните пакетчета чай

03 септември 2024, 14:10 часа

Следващият път, когато си приготвите чаша чай, не се поддавайте на естествения инстинкт да хвърлите тази мокра торбичка в кошчето. Както се оказва, органичната материя в торбичките чай е пълна с потенциал за повторно използване! Освен това самите пакетчета чай също не са приятели на околната среда, така че колкото повече можете да ги използвате, преди да попаднат на сметището, толкова по-добре.

Още: 7 причини домът ви винаги да изглежда разхвърлян

Вижте тези 15 невероятни и креативни начина за повторно използване на пакетчета чай в пълния им потенциал. Освен ако не е посочено друго, те са за употреба с черен чай.

1. Ароматизирайте вонящите килими

Краката и домашните любимци унищожават килимите и пътеките. Изсушете торбичките чай след употреба, след това ги разкъсайте и поръсете органичната материя върху вашите килими. Продължете с цялостно почистване с прахосмукачка. Това е лесен начин без химикали за ароматизиране на подови настилки, който няма да ви струва нито стотинка допълнително.

2. Подмладете лицето си

Направете си сам скраб за лице, като използвате съдържанието на използваните пакетчета чай. Всичко, което трябва да направите, е да поставите използваните чаени листа в купа. След това добавете чаена лъжичка (поне) мед и разбъркайте добре. Леко втрийте сместа в кожата на лицето си с кръгови движения. Оставете да престои пет минути, след това изплакнете и се насладете на ревитализиран, блестящ тен!

3. Направете очите по-малко подпухнали

По същия начин, използваните пакетчета чай са страхотни за връщане на подпухналите очи към нормалното. Просто накиснете две торбички чай в топла вода. След това ги поставете в хладилника и ги оставете да се охладят за няколко минути. След това се отпуснете с торбичка чай на всяко око за около пет минути.

4. Облекчете слънчевите изгаряния

Подобно на лечението на очите, накиснете две торбички чай в топла вода, след което ги поставете в хладилника. След като изстинат, поставете пакетчетата чай директно върху мястото на слънчево изгаряне и задръжте за няколко минути. Можете също така да накиснете кърпа в течността от чай и да я нанесете вместо това.

Бонус: Това лечение може да намали болката от ухапвания от насекоми.

5. Добавете вкус на ориза

Добавете малко повече енергия към ориза благодарение на пакетче чай. Просто поставете чая в тенджера с вряща вода за минута или две, за да оставите аромата да се влее. След това използвайте водата, напоена с чай, за да сготвите ориза по ваш избор както обикновено. Използвайте, например, чай от жасмин, за да запарите ориз от жасмин.

6. Време за баня

Кой се нуждае от скъпи соли за вана за аромат, когато торбичките чай работят също толкова добре? Пуснете няколко в следващата си вана и се насладете на възхитителен релаксиращ аромат. Чай от лайка, мента или жасмин биха били особено подходящи за това.

7. Почистете косата си

Продуктите за коса ще се натрупат с течение на времето, независимо колко често използвате шампоан. За да направите косата си чиста, просто накиснете три или четири пакетчета чай в чаша топла вода. Измийте с шампоан и поддържайте както обикновено, след това завършете, като полеете главата си с водата. Не изплаквайте!

8. Направи си сам ароматизатор

Освежителите за въздух могат да бъдат скъпи. Освен това те наистина не миришат толкова „свежо“. Спрете безкрайното пръскане и превърнете използваните пакетчета чай в пакетчета „направи си сам“. За да постигнете това, изсушете някои използвани пакетчета чай. След това добавете няколко капки етерично масло към любимия си аромат. Поставете ги навсякъде, където обикновено се използват, например в чекмеджета на скрин, килер или перално помещение.

9. Наторете растенията

Чаените листа не са нищо повече от органична материя, така че има смисъл да ги използвате за градинарство! Има няколко начина да ги използвате за тази цел. Или разкъсайте използваното пакетче и смесете листата с почвата, или ги добавете към купчината за компостиране.

Забележка: Най-добре е да добавите чай към почвата около киселиннолюбивите растения, като розови храсти или папрати. Това е така, защото таниновата киселина в чая има тенденция да понижава рН на почвата и повишава нейната киселинност, което може да представлява проблем за растенията, които се справят добре в неутрални до алкални почви.

10. Дълбоко чисти ръце

Някои неприятни аромати наистина полепват по ръцете. Следващият път, когато изглежда не можете да изтъркате миризмата на лук, цигари, морски дарове и т.н., вместо това се обърнете към пакетчета чай. Просто ги използвайте по същия начин, както бихте използвали сапун. Органичните чаени листа ще прогонят тези неприятни миризми за нула време!

11. Ароматизирайте миризливите зони

Някои места, като кофата за боклук, са просто допълнително вонящи. Намалете техния коефициент „ик“ докрай, като разкъсате пакетче чай и разпръснете изсушените листа в кутията и/или кофата за отпадъци.

Друго място, което често се нуждае от дезодориране, е хладилникът. За да направите това, поставете няколко торбички в купа на незабележимо място в хладилника, където те могат ефективно да абсорбират миризмите. Сменяйте торбичките на всеки няколко дни и се насладете на уред с много по-приятна миризма.

12. Почистете тенджерите и тиганите

Ако цялото търкане на света просто не го изчиства, оставете използвана торбичка чай да се накисне в тази упорита тенджера или тиган. Чаят съдържа танинова киселина, която може да разгради мазнините. С малко време и търпение би трябвало да направи почистването на съда много по-лесно.

13. Изхвърлете почистващия препарат за стъкло

За да накарате прозорците и огледалата наистина да заблестят, просто навлажнете използвано пакетче чай. Използвайте го, за да натъркате стъклената повърхност, след което почистете с хартиена кърпа. Можете също така да излеете малко остатъчен сварен чай в празна бутилка със спрей и да го използвате като препарат за почистване на стъкла.

14. Мариновайте меса

Лесно мариновайте свинско, пилешко или пуешко с помощта на няколко пакетчета чай. Просто поставете чаша вода, две използвани пакетчета чай и месото в торбичка с цип. Оставете да се маринова за една нощ, след това гответе и се насладете на ароматно парче месо.

Още: Експерти: Спрете да миете съдовете си на ръка

15. Закърпете моравата

За да разкрасите тези плешиви тревни площи, поставете използвани пакетчета чай, където е необходимо, след това добавете семена от трева. Пакетчето ще запази семената на място. Правете това само като използвате биоразградими, непластмасови пакетчета чай, разбира се. Или отворете пакетчетата чай и използвайте само листата.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес