Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

12 навика, които ни състаряват

04 август 2022, 14:20 часа

Чувствате ли, че остарявате много по-бързо отвън, отколкото отвътре? Може би целият смисъл е, че следвате някои навици, които значително ви състаряват. Може да бъде всичко: храната, която ядете, недостатъчния сън и т.н. Експертите многократно са обсъждали различни обяснения за прекомерно ускореното стареене на човека и са стигнали до извода, че някои редовни ежедневни дейности добавят значителен брой години към външния ни вид.

Кои са 12-те навика, които могат по-бързо да ви състарят?

Работохолизъм

Ако смятате, че списъкът ви с ежедневни задачи никога не е премерен и спокоен, а в същото време се увеличава всеки път, най-вероятно изпитвате много стрес, който от своя страна никога не остава незабелязан. Много хора смятат, че работохолизма е нещо добро, но всъщност по този начин само подкопавате нервната си система. Много изследвания показват, че постоянните изблици на стрес освобождават свободни радикали и нестабилни молекули, които увреждат нашите клетки и ускоряват стареенето. Следователно трябва да се съсредоточите върху една задача преди да преминете към друга.

Прекомерна консумация на сладкиши

В допълнение към излишните килограми, поради факта, че захарните молекули се придържат към протеиновите влакна на всяка наша клетка, настъпва неприятен процес на повишено стареене, изразяващ се в частност в загуба на блясък на кожата, образуване на тъмни кръгове под очите и загуба на тена на кожата. Освен това могат да се появят подпухналост, бръчки, някои контури на лицето ще се променят, порите ще се разширят. Опитайте се да се предпазите от прекомерната консумация на сладкиши, ако искате да запазите младежкия си блясък за дълго време.

Махнете тези аксесоари и дрехи от вас, защото състаряват

Недостатъчен сън

Когато не си позволявате да спите достатъчно, веднага под очите ви започват да се образуват торбички. Оптималният брой часове, който ви позволява да се възстановите нормално, е 7 часа всяка вечер, но не 5 или 4 часа. Опитайте се да си легнете малко по-рано, особено ако усетите намаляване на енергията през деня - поява на летаргия, разсеяност, а също и наддаване на тегло!

Прекомерно гледане на телевизия

За съжаление този навик води и до по-бързо стареене! Всъщност цялата работа тук е, че човек изобщо не се движи, когато гледа телевизия. Когато седите повече от 30 минути, захарта започва да прониква във всичките ви клетки и това допринася за появата на наднормено тегло. Ако не можете да изключите телевизора, поне ставайте на всеки 30 минути, за да се разходите.

Заседнал начин на живот

Всички знаем за опасността, която ни дебне, когато водим заседнал начин на живот. Хората, които се движат много малко и седят на стол през по-голямата част от живота си, са изложени на риск от бъбречни заболявания, сърдечно-съдови заболявания и рак, да не говорим за затлъстяване.

Не си слагате околоочен крем

Грижата за кожата на лицето трябва задължително да включва директна грижа за кожата около очите. Така ще избегнете появата на ранни бръчки и следователно ще предотвратите засиленото стареене. Кожата около очите е много по-тънка от останалата част от лицето и тялото, така че е много засегната от вашата възраст. Ако поддържате тази зона хидратирана, ще запазите младостта и свежестта за дълго време.

Пропускате да слагате лънцезащитен крем

Една от най-честите причини, поради които кожата ви започва да старее бързо, е излагането на ултравиолетови лъчи. Освен това това се случва не само при много слънчево време, но дори и при дъжд. Защитете кожата си, като използвате слънцезащитни продукти всеки път, когато излизате навън. За ежедневна употреба SPF 30 или 50 е перфектен.

Прекомерен грим

Прекомерната употреба на козметика, особено на маслена основа, може да доведе до запушени пори и дразнене. Освен това, когато прекалявате с парфюмирани или прекалено натоварени с химикали и алкохол продукти, изсушавате кожата си ненужно, унищожавайки способността й да се подхранва естествено, което със сигурност води до преждевременни бръчки.

Вредните 7 навика, които състаряват тялото ви по-бързо от обичайното

Спите с лице във възглавницата

За съжаление, когато спите по корем или настрани с лице изцяло заровено във възглавницата, кожата ви старее много по-силно и по-активно и се появяват бръчки. С течение на времето съединителната тъкан и колагенът в кожата на лицето стават по-малко еластични. Така че, когато спите на една и съща страна цяла нощ, кожата ви става все по-отпусната всеки път и не се възстановява толкова бързо, колкото когато сте били по-млади.

Излагане на прекомерна топлина

Каквото и да правите обаче, вредите на кожата си! В резултат на това провокира появата на сухота и възпаление на кожата, постепенно засилва стареенето. Опитайте се да включвате овлажнителя възможно най-често и да поддържате влажността на въздуха 40-60%.

Пиене от сламка

Въпреки че този начин на пиене предпазва зъбите ви от оцветяване, вие причинявате бръчки около устата, тъй като трябва да набръчкате тази област. Същото се случва, когато пушите цигара. Опитайте се да пиете любимите си напитки от бутилки или чаши, за да избегнете ненужно мускулно напрежение в тази област.

Недостатъчно консумиране на мазнини

Яденето на малко мазнини е от съществено значение за тялото ви и ви поддържа да изглеждате по-млади и свежи за по-дълго време. Например сьомгата или скумрията съдържат омега-3 мазнини, които са много полезни за сърцето, орехите и бадемите поддържат кожата еластична и свежа, като по този начин предотвратяват появата на бръчки, а също така са много полезни за сърцето и мозъка.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес