Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 народни рецепти, които моментално прогонват комарите

04 юли 2021, 10:35 часа

Сезонът на комарите вече е тук, а срещата ни с тях не е от най-желаните. Често пъти се налага да си слагаме дрехи с дълъг ръкав, за да се предпазим от хапещите насекоми. Когато те са много, понякога е доста трудно да се предпазим от тях. Често пъти се оказваме с многобройни червени пъпки, в резултат от ухапванията им. Особено неприятно е това за хора, страдащи от алергия. За да не се налага постоянно да се крием от комарите, ние можем да ги прогоним с миризми, които те не понасят.

Сега ще ви предложим  11 ефикасни рецепти, които ще ги прогонят далече от нас моментално.

1. Ванилия примесена с бебешки лосион

Действа бързо и ефикасно. Комбинация от бебешки лосион с прахообразна ванилия се нанасят по всички открити части на тялото. Действа безотказно и ефективно, комарите не смеят да ви помиришат. Друг вариант е да намерите ванилин и да го омесите с вода. Сместа се напръсква по тялото ви.

2. Анасонови етерични масла, екстракти от босилек, карамфил и евкалипт

Всички те ще прогонят надалеч хапещите насекоми. Босилекът и евкалиптът вършат страхотна работа. Разтворете до 10 капки от тях във водичка и напръскайте. Добре е да намажете и местата, където най-често кацат - первази, корнизи и други.

3. Доматени листа или клонки с цветове от бъз

Бъзът вече премина, затова доматените листа също са ефикасен лек, от който комарите бягат надалеч. Разпръснете ги из помещението и комарите ще избягат от него.

4. Карамфил с вода

Тази магическа смес трябва да се свари, като е добре да й направите 15 минутна запарка. Примесете получената отвара с някакъв евтин парфюм или одеколон и се напръскайте там, където нямате дрехи по себе си. Комарите няма да ви доближат минимум 2 часа.

5. Хвойнови клони

Ако сте запалили огън и хвърлите в него клони от хвойна, тази миризма много бързо ще прогони всякакви насекоми, в това число и комарите.

6. Масло от кедър

Кедровото масло е изпитано средство за борба с всякакви насекоми. Миризмата му ще отблъсне не само комарите, а и хлебарките и мухите. Те ще избягат надалеч.

7. Обикновен градински чай

Сложете малко чай в 400 милилитра водичка. Запарете го в продължение на половин час. Когато отварата изстине, можете да се намажете с нея.

8. Изсушени маргаритки

Купете си изсушени маргаритки и ги разпръснете на местата, където се събират комарите. Миризмата бързо ще им подейства и те няма да ви доближат.

9. Корени от житна трева

Нарязани корени от житна трева се поставят в 400 милилитра вода и се варят три пъти, докато се получи блед жълтеникав цвят. С отварата можете да изплакнете лицето и ръцете си. Комарите няма да посмеят да ви доближат

10. Пресни листа от босилек

Нарежете листа и цветове от босилек и ги разпръснете на местата, където има комари.

11. Евтина мазнина за готвене, оцет и шампоан

Всеки има у дома тези неща. Масло за готвене се смесва с оцета и шампоана в равни съотношения. Разбърква се, докато стане пяна. Сместа не мирише неприятно, защото шампоанът потиска неприятната миризма на оцета. Прехвърлете я в бурканче и я оставете някъде в помещението. С тази смес можете да напръскате децата, защото е безопасна и не мирише лошо.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес