Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

23 април 2024, 10:29 часа

През май 2020 г. Руби Рейнолдс, тогава 11-годишна, и баща ѝ Джъстин търсят вкаменелости на плаж в Съмърсет по английското крайбрежие, когато забелязват нещо необичайно. Откриват останки от може би най-голямото морско влечуго, съобщава The Mirror.

Джъстин и Руби Рейнолдс, правят невероятното откритие, докато търсят вкаменелости на плажа Блу Анкор в Съмърсет, Дорсет. Малката Руби намира първото гигантско парче челюстна кост през май 2020 г. Сега тя е на 15 години и е горд съавтор на научна статия. Експертите идентифицират фосилите като челюсти на нов вид ихтиозавър - вид праисторическо морско влечуго, което вероятно е било дълго повече от 25 метра и да е живяло преди повече от 200 милиона години. Осъзнавайки, че двамата с дъщеря си са открили нещо значимо, те се свързват с експерта по ихтиозаври д-р Дийн Ломакс, палеонтолог от Университета в Манчестър. Д-р Ломакс се свързал с Пол де ла Сал, опитен колекционер на вкаменелости, който през май 2016 г. е намерил първата гигантска челюстна кост по-нататък по крайбрежието на Съмърсет в Лилсток.

Още: Намериха 1800-годишен минипортрет на Александър Велики в поле в Дания

„Бях изумен от находката. През 2018 г. моят екип, в това число и Пол де ла Сал, проучи и описа гигантската челюст, която намери Пол и се надявахме, че един ден ще се появи още една. Този нов екземпляр е по-пълен, по-добре запазен и показва, че вече разполагаме с две от тези гигантски кости, които имат уникална форма и структура. Меко казано, много се развълнувах“, казва д-р Ломакс.

Екипът открива още парчета от челюстта

Джъстин и Руби от Браунтън, Девън, заедно с Пол, д-р Ломакс и няколко членове на семейството, посетиха мястото, за да издирват още части от рядкото откритие. С течение на времето екипът открива допълнителни парчета от същата челюст, които пасват идеално едно към друго, подобно на древен пъзел. Последното парче кост е намерено през октомври 2022 г. Изследователският екип на д-р Ломакс установява, че челюстните кости принадлежат на нов вид гигантски ихтиозавър, който би бил с размерите на син кит. Сравняването на двата примера на една и съща кост със същите уникални характеристики от една и съща геоложка времева зона подкрепя техните идентификации.

Екипът нарича новия род и вид Ichthyotitan severnensis, което означава „гигантски рибен гущер от река Северн“. Д-р Ломакс заяви, че костите са на възраст около 202 милиона години. Той каза, че през този период гигантските ихтиозаври са плували в моретата, докато динозаврите са се разхождали по сушата. Първият ихтиозавър, за който науката научава, е открит през 1811 г. и 1812 г. от Мери Анинг и Джоузеф Анинг в Лайм Риджис, Дорсет, по юрското крайбрежие.

Още: Разследване: Предполагаемите останки на извънземни в Мексико са наскоро сглобени

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес