Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 съвета за правилно организиране на хладилника

11 юли 2024, 12:11 часа

Правилната организация на хладилника е от съществено значение за поддържане на безопасността на храните, намаляване на отпадъците и оптимизиране на пространството. Ето десет съвета, които ще ви помогнат да поддържате хладилника си в отлична форма:

Горният рафт за готови за консумация храни: Запазете горния рафт за храни, които не изискват готвене. Това включва остатъци от храна, напитки и готови за консумация продукти като деликатеси и сирена. Тъй като най-горният рафт обикновено е най-топъл, той е идеален за продукти, които са по-малко нетрайни.

Средни рафтове за млечни продукти: Съхранявайте млечни продукти като мляко, кисело мляко и яйца на средните рафтове. Тези продукти се нуждаят от постоянно ниска температура, за да останат свежи, а средата на хладилника обикновено е най-стабилна по отношение на температурата.

Долен рафт за сурово месо: Поставете суровото месо, птиците и рибата на долния рафт, за да предотвратите капенето на соковете им върху други храни, което може да доведе до кръстосано замърсяване. Използвайте тава или специален контейнер, за да уловите евентуални разливи и да улесните почистването.

Как да подредим правилно храната в хладилника за по-голяма трайност?

Чекмеджета за плодове и зеленчуци: Използвайте чекмеджетата за плодове и зеленчуци. Повечето хладилници имат две чекмеджета с отделни регулатори на влажността; използвайте настройката за висока влажност за зеленчуците и настройката за ниска влажност за плодовете, за да удължите тяхната свежест.

Съхранение на подправките на вратата: Съхранявайте подправки, дресинги и други нетрайни продукти на рафтовете на вратата. Вратата е най-топлата част на хладилника, така че не е подходяща за продукти, които се развалят бързо.

Етикетирайте и датирайте артикулите: Проследявайте какво имате, като етикетирате контейнерите със съдържанието и датата. Това ви помага да използвате първо по-старите продукти, намалявайки отпадъците и гарантирайки, че нищо няма да бъде забравено в задната част на хладилника.

Използвайте прозрачни контейнери: Прехвърляйте остатъците и другите продукти в прозрачни, херметически затворени съдове. Това не само улеснява проверката на наличните продукти, но и запазва храната свежа за по-дълго време и намалява риска от разливане.

Дръжте термометър вътре: Поддържайте вътрешен термометър, за да сте сигурни, че хладилникът ви поддържа препоръчителната температура от (3-4°C). Постоянната температура помага за запазване на безопасността на храната и удължава срока ѝ на годност.

Не препълвайте хладилника: Не претоварвайте хладилника си, тъй като това може да блокира вентилационните отвори и да попречи на правилната циркулация на въздуха. Добрият въздушен поток е от решаващо значение за поддържане на постоянна температура и запазване на свежестта на храната.

Почиствайте редовно: Редовно почиствайте хладилника си, за да предотвратите появата на миризми и мухъл. Избършете рафтовете, чекмеджетата и уплътненията на вратите със смес от вода и сода за хляб. Това не само поддържа хигиената, но също така ви помага да откриете своевременно всякакви разливи или продукти с изтекъл срок на годност.

Като следвате тези съвети, можете да осигурите ефективна организация на хладилника си, за да запазите храната си свежа и безопасна, като същевременно използвате максимално наличното пространство. Добре организираният хладилник не само улеснява намирането на това, което ви е необходимо, но също така помага да се намали разхищението на храна и да се спестят пари.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес