Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 суперхрани за здрави очи

07 декември 2021, 10:35 часа

Очите са едни от най-фините органи в нашето тяло, а и извършват и най-прецизната работа. За да бъдат те здрави, е добре да включим храни, които имат положително влияние върху тях.

Кайсии

Те са особено полезни за очите, независимо дали ги ядете в пресен или сушен вид. В тях има големи количества бета-каротин, алфа-каротин, лутеин, рутин и зеаксантин – все са важни за здравето на човека.

Къпини

 В тях има завидни количества бета и алфа-каротин. Цветът им може да ви излъже, че това не е така, защото сме свикнали тези вещества да ги виждаме в оранжеви плодове и зеленчуци.

Боровинки

Те са изключително важни за очите. Носители са на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Те предизвикват очни заболявания и увреждания, особено от преждевременно стареене на макулата и ретината.

Броколи

Те са сред зелените кръстоцветни зеленчуци, които са особено богати на алфа и бета-каротин, лутеин, рутин и зеаксантин.

Моркови

Поне веднъж в живота си сме чували, че морковите са полезни за очите. Все пак, когато говорим за здравето на тази част от тялото ни, няма как да ги пропуснем. Те са богати на изброените вещества по-горе. Тях може да ги открием и в други зеленчуци и плодове с оранжев цвят – тикви, праскови и любимите сладки картофи.

Грейпфрут

Горчивият плод съдържа веществото нарингин, което е особено полезно за очите. Освен това, той е задължителен елемент към диетата ви за отслабване, защото ускорява разграждането на мазнини. Богат е и на витамин С, който е антиоксидант и се бори със стреса, поддържа имунната система и не на последно място има положително влияние и върху очите.

Зелен чай

Различни проучвания показват, че антиоксидантите в зеления чай са особено полезни за очите. Разбира се, той ви дава енергия, помага ми да изгорите излишните калории и определено е добре да го имате в диетата си. Зеленият чай намалява възпалението на очния нерв, както и се бори със свободните радикали.

Листни зеленчуци

Те са полезни в много аспекти и очите не правят изключениe. В тях няма калории, но пък са богати на редица други полезни вещества. Сред тях е липоева и останалите продукти, които изброихме до тук.

Ядки

В повечето ядки се съдържа витамин Е и рутин, който е важен за очите. Сред най-полезни за очите ядки са кашу, бразилски орех, орехите, лешниците. Те са полезни и за мозъчната дейност, така че е добре да консумирате оптимални количества от тях през деня, за да сте здрави.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес