Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 причини да ядете копър всеки ден

26 януари 2022, 10:40 часа

Копърът е популярна подправка, използвана в европейската и азиатската кухня. Той не изобилства от витамини, както плодовете и зеленчуците, но повишава устойчивостта на тялото и го предпазва от куп заболявания. 

Една чаша накълцан пресен копър осигурява 8% от препоръчителната дневна доза витамин С, 5% манган, 4% витамин А, 3% желязо и 3% фолиева киселина.

Ето и 10 причини да го включите в ежедневното си меню.

1. Богат е на антиоксиданти

Доказано е, че ароматните семена и листа на растението са богати на растителни антиоксидантни съединения като флавоноиди, терпеноиди и танини. Витамин С в копъра също притежава антиоксидантни свойства. Добавянето му към супа или салата предпазва клетките на тялото срещу увреждане, причинено от свободните радикали.

Освен това консумацията му ще ви спаси от хронични възпаления и ще намали риска от сърдечни заболявания, артрит и невродегенеративни заболявания.

Ако някой от вашето семейство има анамнеза за болест на Паркинсон или Алцхаймер, използването на копър за подправяне на ястията, може единствено да е от полза за здравето ви.

2. Полезен е за здравето на сърцето

Флавоноидите, открити в копъра, могат да намалят възпалението, което се отразява негативно и върху здравето на сърцето. Някои проучвания върху животни показват, че копърът има способността да понижава холестерола и триглицеридите. 

3. Намалява риска от диабет

Едно от най-големите предимства на копъра е способността му да регулира кръвната захар и да контролира диабета. В неговите листа се  съдържа биоактивна съставка, наречена евгенол, която може да регулира нивата на кръвната захар.

При консумацията му клетките на панкреаса се активизират и увеличават производството на инсулин. Освен това копърът забавя разграждането на нишестето в глюкоза и по този начин кръвната захар се регулира и намалява рискът от напълняване.

4. Притежава антибактериални свойства

Копърът съдържа растителни съединения, наречени монотерпени, които притежават антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства. Обект на проучване са и техните противоракови свойства. 

5. Подобрява здравето на костите

В копъра се съдържат калций, витамин D и рибофлавин, които укрепват костите. Редовният им прием насърчава регенерацията на костните тъкани и намалява загубата на костна маса.

След 30-годишна възраст жените започват да губят костна маса. С  наближаването на менопаузата този процес протича с по-бързи темпове.

6. Намалява менструалните спазми

Дисменореята, известна още като болезнени менструални спазми, е един от често срещаните проблеми, с които се сблъскват жените. Този проблем често се влошава в резултат от липсата на физическа активност.

Етеричното масло от копър облекчава този проблем. То може да се използва за масаж на корема. Яденето на копър също помага. Според проучване консумацията на 1000 mg копър в продължение на пет дни (тя трябва да започне два дни преди цикъл) намалява менструалните спазми.

7. Подобрява здравето на очите

Копърът е богат на витамин А, който е чудесен за здравето на очите. Редовното добавяне на тази подправка към храната ще предотврати увреждане на ретината, както и ще подобри зрението ви. 

8. Справя се с безсънието

Безсънието може да доведе до изтощение и летаргия. В дългосрочен план то се отразява негативно на физическото и психическото здраве.

Копърът е богат на флавоноиди и витамини В-комплекс. Те имат успокояващ ефект върху мозъка. 

Копърът също така активира секрецията на определени хормони и ензими в организма, които водят до понижаване нивото на кортизола. А често именно неговите високи нива са причината за мъчителното безсъние

9. Подобрява здравето на храносмилателната система

Подобно на повечето ароматни подправки, копърът има способността да лекува храносмилателни аномалии и да успокоява стомаха. В древни времена се е използвал за лечение на колики при кърмачета. Той е и ефективно средство против газове.

Добавянето му към храната ще намали подуването на корема и дискомфорта.

10. Подпомага репродуктивното здраве

Копърът е богат на витамин А, който подобрява репродуктивното здраве както при мъжете, така и при жените. Той се използва и като лактогонно средство при кърмачки.

Консумацията му по време на бременност подпомага растежа на плода, като осигурява част от необходимото количество цинк за този процес.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар и със специалист по здравословно хранене!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес