Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 неща от родното ни Черноморие, които вече не съществуват

24 октомври 2021, 09:59 часа

От онези времена, в които всеки си позволяваше почивка по Черноморието, са останали прекрасни спомени за неща, които изпълваха дните с радост. Ето кои са 10 екстри от Черноморието, което направите 70-те и 80-те години толкова хубави и незабравими.

Сергия за вестници – днес единствено възрастните хора четат вестници, но в миналото не беше така. Преди не се отиваше на плаж преди човек да се запаси с поне няколко вестника, от които да научи актуалните новини за България и света. За децата също имаше хартиени издания на някои списания или комикси.

Компактдиск – отдавна е изчезнал от полезрението ни, защото днес всичко се намира в интернет. Човек може да изтегли любимите си песни и на телефона, и на компютъра. Няма нужда да си купува компактдиск.

Малки рибарски кейове – днес също можете да ги видите, ако се сетите за тях. В Поморие, Несебър и Созопол дървените рибарски лодки са истинска атракция. В миналото са се използвали за риболов, докато днес предизвикват почуда у туристите, които се натъкват на тях.

Цаца в кафяви хартиени пликове – невинаги цацата се е сервирала по капанчета и ресторанти. Преди можеше да си вземеш рибка в кафяв хартиен плик. Днес хората, които предпочитат да летуват на палатка все още могат да намерят такова място, от което да почерпят от автентичния вкус на рибата.

Плажен фотограф – спомен от морето на момента, без да ни интересува как изглеждаме, а с кого създаваме този спомен. Сега той е изместен от смартфоните, пред които позираме смело и по най-различни начини.

Книжарници – в книжарниците рядко има книги или поне в по-малките градчета по морето. Обикновено там може да намерите средства за писане и оцветяване, както и детски книжки за оцветяване. Ако обаче ви се чете книга, по-добре си носете от вкъщи.

Кораби-комети – тези кораби свързваха по-големите черноморски градове с линии всеки ден. Пътуването беше лесно и приятно.

Сувенир стъклена риба – преди всяко домакинство имаше поне една у дома – сувенир от морския бряг. Заедно с нея най-търсените сувенири бяха обикновените картички, морският термометър и дървеното корабче. Днес в домовете се виждат единствено хладилници, окичени с магнитчета.

Широкият пясък без багер – застрояването е голям проблем в днешно време. Трудно можеш да откриеш местенце, на което да се насладиш единствено на природата. Широките пясъци вече са мираж. Почти навсякъде се виждате багери, ламарини, строежи и т.н.

Пионерски лагер – всички деца познаваха от малки морето и хората ходеха по-често. Сега на мястото на лагерите има големи и луксозни хотели, които предлагат забавления за децата в специален кът с аниматор.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес