Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 лайфхака за любителите на виното: Как да отворите бутилка, да премахнете петна и много други

25 октомври 2022, 17:45 часа

Тук сме събрали редица полезни съвети и тактики за тези, които нямат търпение да се приберат у дома, да си налеят чаша вино и да релаксират.

Как да отворим бутилка с вино?

1. Обувка

Ако не разполагате с тирбушон, но имате мъжки ботуш, можете да направите този трик. Поставете бутилката вътре, натиснете здраво долната част на стелката. С едната ръка хванете бутилката за гърлото, с другата – носа на ботуша. Сега почукайте с подметката в стената и тапата сама ще изскочи от бутилката.

2. Лента

Избутайте леко тапата с вилица или молив. Сега сгънете лентата в примка и я прокарайте през гърлото, така че корковата тапа да стои вертикално върху нея. Дръжте здраво бутилката с една ръка и лентата с другата. Дръпнете с всички сили, докато тапата излезе.

Червеното вино е полезно за тези болести

Как да охладите бутилка вино?

1. Грозде

Вместо кубчета лед можете да замразите грозде. Преди да пиете, пуснете няколко зърна грозде в чашата. Напитката ще остане охладена и неразредена. Същият номер можете да се направите с коктейли и лимонади.

2. Хартиена кърпа

Намокрете салфетки от хартия, увийте ги около бутилка алкохол и ги сложете във фризера. За червено вино са достатъчни 10-15 минути, за бяло - 15-20 минути. Върнете се за питие, отворете го и го налейте в чаши.

3. Сол и лед

За аварийно изстудяване ще ви трябва кофа и кубчета лед. Сложете там няколко с. л. сол, за да засилите топенето. За стандартна бутилка - не повече от 15 минути.

Бяло или червено вино – кое е по-полезно

Как да съхраняваме отворено вино?

1. Хладилник

След напълване на чашата, запушете бутилката и я поставете в хладилника. Ще може да се използва след седмица.

2. Фризер

Останалото вино е добре да налеете във форми за лед и да се замрази. Кубчетата са полезни за приготвяне на различни ястия и коктейли.

Ето кои са видовете вино, за които е добре да знаете

Как да премахнете петна от вино?

1. Сол

Веднага щом напитката попадне върху тъканта, поръсете я с готварска сол. Изчакайте солта да поеме течността, изтръскайте с четка.

2. Мляко

При все още мокро петно от червено вино, полейте замърсеното място с мляко и оставете тъканта за известно време. След час пуснете изцапаната дреха в пералнята и перете както традиционно правите.

3. Крем за бръснене

При засъхнало петно от вино, намажете го обилно с пяна за бръснене. Кремът ще омекоти влакната на тъканта. След половин час изперете дрехата в гореща вода.

Не препоръчваме да прекалявате с виното! Приемайте само за удоволствие в малки дози.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес