Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 изненадващи приложения на черупките от яйца

07 август 2024, 21:11 часа

Черупките на яйцата често се изхвърлят след готвене, но те са изненадващо гъвкави и могат да се използват по различни начини у дома. Ето десет практични и креативни приложения на яйчените черупки:

Торове за градината: Натрошени черупки от яйца могат да бъдат чудесно допълнение към компостната купчина или градинската почва. Те са добър източник на калций, който спомага за укрепването на клетъчните стени на растенията и може да подобри цялостното им здраве. Просто изплакнете яйчените черупки, натрошете ги на малки парчета и ги смесете с почвата.

Отблъскване на вредители: Яйчените черупки могат да помогнат за предпазване на градината от вредители. Острите ръбове на натрошените яйчени черупки действат възпиращо на мекотелата на насекомите като охлюви и охлюви, които избягват да пълзят по назъбените повърхности.

Стартер за семена: Яйчените черупки са отличен естествен стартер за семена. Просто напълнете половин яйчена черупка с почва, засадете семената и поставете черупката в картонена кутия за яйца. Черупката осигурява хранителни вещества на младите растения и може да се засади директно в почвата, когато разсадът е достатъчно силен.

Почистване: Натрошените яйчени черупки могат да се използват като естествен абразивен почистващ препарат. Комбинирайте ги с малко сапун и вода, за да почистите тенджери, тигани и други повърхности. Яйчените черупки помагат за отстраняване на упоритите замърсявания, без да се надраскват.

Торене с черупки от яйца - ето как се прави

Калциева добавка: За тези, които се нуждаят от допълнителен калций, натрошените яйчени черупки могат да бъдат полезна хранителна добавка. Не забравяйте да изплакнете черупките на яйцата, да ги изпечете, за да убиете евентуални бактерии, и след това да ги смелите на фин прах, преди да ги добавите към храната си.

Декоративни занаяти: Яйчените черупки могат да се използват в различни занаятчийски проекти. От мозайка до ръчно изработени орнаменти - текстурата и външният вид на яйчените черупки могат да добавят уникално докосване към вашите творения. Само не забравяйте да почистите и подсушите добре черупките преди употреба.

Естествен дезодорант: Яйчените черупки могат да помогнат за неутрализиране на миризми. Поставете натрошени яйчени черупки в контейнер на места с неприятни миризми, като хладилника или контейнера за боклук, за да абсорбирате и намалите миризмите.

Почистващ препарат за кафеени чаши: За да почистите кафемашината си, добавете няколко натрошени яйчени черупки в съда заедно с вода и пуснете един цикъл. Черупките от яйца ще помогнат да се разнесе утайката от кафе и петната, което ще улесни почистването на вътрешността на кафеварката.

Полезни свойства на яйчените черупки: Как да ги използвате в градината?

Хранилка за птици: Натрошените яйчени черупки могат да бъдат полезна добавка към хранилките за птици. Те осигуряват на птиците източник на калций, който е особено полезен за женските птици в периода на снасяне на яйца. Просто смесете натрошените черупки със семена за птици.

Домашен чай за наторяване: Можете да приготвите богат на хранителни вещества чай за вашите растения, като накиснете натрошени яйчени черупки във вода за няколко дни. Този разтвор осигурява калций и други микроелементи, които могат да бъдат полезни за растежа на растенията.

Включването на яйчените черупки в ежедневието ви не само помага да намалите отпадъците, но и предлага практични решения за градинарство, почистване и занаяти. С тези разнообразни приложения яйчените черупки се оказват ценен ресурс и извън кухнята.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес