Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 грешки, които допускаме сутрин и съсипват здравето ни

10 август 2021, 17:10 часа

Денят се познава от сутринта - за съжаление в тази максима има голяма доза истина. Но често именно сутринта допускаме някои грешки, които съсипват не само деня, но и здравето ни. 

1. Използвате функцията на алармата "Отложи за 5 минути"

Будилникът звъни, но го изключвате, за да поспите още 5 минути.

Уви, допълнителните пет минути сън няма да ви накарат да се чувствате по-енергични. Нещо повече, отлагането на ставането единствено ще ви накара да се чувствате още по-уморени през целия ден. Ключът към благосъстоянието на тялото ни е правилният режим. Опитайте се да си лягате и да ставате по едно и също време (включително през уикендите и празниците). Спете поне 8 часа и много скоро ще забележите, че животът ви се е променил към по -добро.

2. Дърпате завесите

Имате ли чувството, че спите по-добре в тъмна стая? Това е напълно погрешно. Слънчевата светлина ще ви помогне да се събудите по-бързо и ще ви зареди с енергия. Тя е необходима за регулиране на естествените цикли и метаболитни процеси, които от своя страна влияят върху функционирането на имунната система и предпазват организма от възпалителни и инфекциозни заболявания.

3. Ставате рязко от леглото

Когато внезапно тялото премине от хоризонтално във вертикално положение, кръвта започва да тече от горната му част към краката. Това може да доведе до намаляване на налягането и до появата на слабост и замаяност. Не скачайте от леглото, дори и ако много бързате. Позволете си да се събудите напълно, седнете на ръба на леглото и останете така за 1-2 минути.

4. Пропускате сутрешните си тренировки

Упражненията веднага след събуждане могат да ви помогнат да заредите батериите си и да поддържате добро настроение през целия ден. Освен това, след като изразходите голямо количество калории сутрин, без угризения можете да се поглезите с нещо вкусно за закуска.

5. Миете зъбите си веднага след закуска

Не бързайте да миете зъбите си веднага след консумацията на киселинни напитки като кафе или вода с лимон. По-добре е да направите това или предварително, или 30-60 минути след закуска, в противен случай рискувате да се озовете на зъболекарския стол много скоро.

6. Веднага започвате да се ровите в телефона си

Сънят помага за възстановяване на нервната система, облекчаване на стреса и тревожността. Ако след събуждане първото нещо, което правите е да вземете телефона си, за да проверите пощата си и съобщенията в социалните мрежи, просто ще елиминирате терапевтичните ефекти на съня.

7. Пропускате закуската

Научно е доказано, че хората, които не пропускат пълноценната закуска, са по-малко застрашени от затлъстяване, синдром на постоянна умора, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

8. Започвате деня си със сладкиши

Опитайте се да не започнете деня си с рулца и други сладкиши от бяло брашно. Тези храни съдържат така наречените „прости“ въглехидрати, които попадайки в тялото, много бързо се превръщат в захар. Повишаването на нивата на кръвната захар стимулира активното производство на инсулин.

Веднага след консумацията на сладкишите ще почувствате прилив на енергия, но трябва да знаете, че простите въглехидрати се усвояват твърде бързо и не след дълго няма да е останала и следа от енергичността ви. В рамките на един час отново ще се почувствате уморени и гладни.

„Сложните“ въглехидрати, от друга страна, отнемат много време за разграждането им и не предизвикват внезапни скокове на захарта. Закуската с овесени ядки, яйца, извара, меко сирене, плодове или зеленчуци ще ви поддържа енергични и сити за няколко часа.

9. Не медитирате

Ако предишният ден е бил труден и наситен за вас, отделете няколко минути на следващата сутрин за медитация. Затворете очи, освободете ума си от всички мисли и просто дишайте и издишайте, дълбоко и бавно. Тази практика съдейства за намаляване нивата на хормона на стреса кортизол и за подобряване на настроението. И ако ежедневно правите дихателни упражнения, значително ще намалите риска от тревожност, хипертония, безсъние и мигрена.

10. Не планирате деня си

За да избегнете изтощителния стрес, хаоса и суматохата на деня, започнете сутринта си с план. Запишете на лист хартия или формулирайте в главата си основните задачи, с които трябва да се справите. По този начин ще успеете да управлявате времето си по-добре и да свършите планираното. 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес