Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 безсмислени задължения, които отнемат много време

10 септември 2024, 09:30 часа

Има такава работа, без която можем да се справим, като в същото време си освобождаваме много свободно време.

Смята се, че почти всяка жена трябва да е специалист в много области и умело да играе ролята на любяща съпруга, грижовна майка, както и на възпитател, чистачка, готвачка, икономист и т.н. Някои от тези роли са отегчителни и често си противоречат една на друга.

Нещата, които една домакиня прави постоянно и които вие не можете да правите - никой няма да забележи. Нека да поговорим за тях по-подробно.

Още: Нямате нужда от ютия: Как да поддържате прането си гладко без гладене?

Натриване на балатума с лак

Без търкане той ще издържи 10 години, а благодарение на лака - 12. Нека изчислим разходите за всички кутии лак, които ще похарчите за 12 години. Добавете разходите за вашия труд. Сравнете тази сума със стойността на новия линолеум и труда, свързан с полагането му. Направете преценка.

Сортиране на прането

Страстта към категоризиране не винаги е подходяща. По-добре е това да се направи веднъж преди прането, за да не попаднат чорапите при кърпите. Можете да поставите два коша за мръсно пране: за детето и за родителя. Или пък черни и бели. Също така е безсмислено да закачате изпраните чорапи по двойки. Така или иначе ще трябва да го направите отново, след като изсъхнат.

Още: Опасен навик: Ето защо не трябва да гладите спалното бельо

Прекарване на време над готварската печка

Нелепо е да сваляте пяната, която се образува, докато варите бульон или правите сладко. Можете да прецедите бульона накрая и да оберете пяната от сладкото, преди да го поставите в буркани. Изключение правят ястията, които изискват постоянно разбъркване. Но дали ги приготвяте толкова често?

Е, и в крайна сметка можете просто да поверите готвенето на мултикукър. Определено не е необходимо да стоите до него.

Прехвърляне на приготвената храна

Още: 10 необичайни начина да изгладите дрехите си без ютия

Няма смисъл да преливате останалата супа от голяма тенджера в по-малка, от голям съд в друг по-малък. Ще трябва да измиете не една, а две тенджери, а това е абсолютно безсмислено.

Избърсване на прах от нивото на очите

Опитът показва, че чекмеджетата на масите, стените и вратичките на нощните шкафчета се замърсяват най-много. Докато стоите, не можете да го видите, но гостите, които седят във фотьойлите, могат да видят петната. От време на време избърсвайте мебелите, като полагате малко повече усилия там, където ще бъдат открити пръстови отпечатъци.

И да не се катерите по шкафовете всеки ден за нищо, достатъчно е да го правите няколко или три пъти месечно. Между другото, ако имате овлажнител в къщата, количеството на праха чувствително намалява.

Почиствайте ваната всеки ден

Ваната ще се измие от само себе си, ако свикнете хората от домакинството да я изплакват след себе си и да използват пяна за баня. Тогава няма да е необходимо да я почиствате всеки ден със специални продукти.

Почистване на петна от алуминиеви съдове

Не губете време в почистване на потъмнели алуминиеви тенджери и тигани. Приберете ги, по-добре е да използвате емайлирани и от неръждаема стомана. Между другото, експертите са на същото мнение: алуминият в кухнята е абсолютно излишен.

Гладене на спално бельо и кърпи

Не, те няма да се изгладят от само себе си. Но никой няма да забележи колко са намачкани или изгладени чаршафите на леглото ви. Възможно е то да се е намачкало по време на употреба. След първата нощ няма да е ясно дали сте го гладили или не.

Избърсване на съдовете с парцал или кърпа

Първо, това отнема много време. Второ, не е безопасно. Кърпата, с която избърсвате съдовете, може да съдържа бактерии и остатъци от почистващи препарати.

Изплаквайте чиниите си, преди да ги измиете в съдомиялната машина

Няма да повярвате, но това не подобрява качеството на миенето. Разбира се, трябва да изчистите едрите остатъци от храна по чиниите. Измиването им в машината пак ще свърши същата работа, при това много по-добре, отколкото можете да го направите на ръка.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес