Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

1 литър вино - ето колко грозде ще ви трябва, за да го получите!

02 октомври 2024, 16:00 часа

Често сред хората, които тепърва навлизат в света на виното, а пък дори и сред по-опитните винари, възниква въпросът: какво е точното количество грозде, което да се използва в производството на вино.

Как се прави вино?

Така или иначе, съществува един общ стандарт и определен консенсус, възприет от винарните по света така, че процесът да не се обърка. Затова трябва да си припомним как се прави тази благородна напитка.

Още: Лекар: Могат ли хората с диабет да пият вино и как влияе на кръвната захар

Първият етап – това е брането и сортирането на гроздето, което може да се извърши ръчно или механизирано. Количеството ще варира в зависимост от това колко е узряло и кога е набрано.

След това се премахват дръжките на плодовете, които се поставят в машина за отделяне на  зърната от останалата част на гроздовата чепка и листата.

Третият етап се нарича мацерация: течността абсорбира всички компоненти, присъстващи в ципата на гроздето. При белите вина тази ципа се изхвърля. В този момент се определят характеристиките на напитката, като цвят и интензивност на танините.

Скоро след това се извършва алкохолна ферментация в резервоари от неръждаема стомана, дъбови бъчви или бетонни резервоари. На този етап дрождите започват да ферментират мъстта. В някои случаи се извършва и малолактична ферментация, която се прави, за да се намали киселинността и да се осигури мекота, баланс и ароматна комплексност на вече полученото вино.

Още: Вредно ли е пиенето на вино всеки ден

Не на последно място виното преминава през избистряне, което премахва примесите му, протича стабилизиране и по желание на винопроизводителя отлежаване, което може да бъде на същите места, където е извършена алкохолната ферментация.

Сглобяването, когато два или повече сорта грозде се смесват, за да се образува винена смес, завършва целия производствен процес. Следва филтриране и бутилиране.

Количеството грозде, необходимо за направата на вино

Какво е идеалното количество грозде за направата на вино?

Още: Кардиолог: Този алкохол е по-полезен за сърцето от бялото вино

Въпреки че някои домашни производства включват сортове грозде според желанията на винопроизводителя, понякога повече или по-малко, а също и като се вземе предвид гроздето, неговия размер и зрялост, Бразилската селскостопанска изследователска корпорация (Embrapa) изчислява, че за 1 литър вино са необходими приблизително 1,3-1,5 кг грозде.

При бутилки от 750 мл това количество спада още повече: 1 килограм грозде на теория би бил достатъчен.

Разлика в количеството според вида вино

Може би все пак, обаче, се чудите: както видяхме в процеса на производство на вино, люспите на гроздето се изхвърлят, когато произвеждаме бяло вино. В такъв случай възниква съвсем резонен въпрос: има ли някаква разлика в количеството в зависимост от вида вино?

Отговорът е: да, има такава зависимост! Посочените дотук числа са валидни и насочени предимно към производството на червени вина.

За белите вина е необходимо малко повече грозде: около 1,6 кг грозде на 1 литър и 1,3 кг на 750 мл. Но, както, естествено, се подразбира от само себе си, имайте предвид, че това количество може да варира в зависимост от други параметри, като вида и сорта грозде, неговата зрялост и използвания метод на пресоване.

Как да запазим виното?

С толкова много грозде, налично в 750 мл или 1 литър вино, е повече от важно да се научите как да запазите етикета и целия вкус на вината, предоставен от плодовете. Освен, че трябва да изберете места с околна температура между 12 и 16 °C, то и местата, където ще съхранявате виното, би трябвало да са проветриви и далеч от светлина.

Ако ще съхранявате бутилките за дълго време (независимо дали става дума за бели или червени вина!), предпочитайте да ги държите в хоризонтално положение. В случай, че възнамерявате да престоят за кратък период от време (тоест, да бъдат изпити по-бързо), по-добре е да ги оставите изправени.

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес