Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

1 кубик бетон - знаете ли колко килограма е?

12 септември 2024, 21:00 часа

Специфичното тегло на 1 кубически метър бетон е ключов параметър при извършване на съответните дейности. Познаването на тази характеристика ви позволява правилно да проектирате строителни конструкции, ефективно да разпределяте ресурси и да оценявате разходите.

Теглото на 1 кубик бетон е тясно свързано със състава на неговите компоненти. Важно е да се има предвид, че производствените фактори могат да причинят леки промени в теглото на бетона – което би трябвало да се вземе предвид при планирането и изчисленията.

За съжаление, поради различни фактори, е невъзможно да се посочи теглото на един кубичен метър бетон с точност до десетки килограми. Въпреки това е възможно да се предложат типични масови стойности за всеки тип бетон според неговата класификация.

Още: Какво трябва да е съотношението на цимент и пясък за бетон?

Тегло на куб бетон в зависимост от вида

Един от начините за класифициране на бетона е да се раздели по маса. Най-общо според този параметър има 4 вида бетон: свръхлек, лек, тежък и свръхтежък.

Свръхлек бетон

Свръхлекият бетон, който често се използва предимно като топлоизолационен материал, има ниско тегло – 1 кубик от този вид обикновено е до 500 килограма. Съдържа малки и средни порести клетки в големи количества.

Още: Учени: Сътвореното от човешка ръка тежи повече от цялата биомаса на Земята

Лек бетон

Лекият бетон е смес на базата на порести добавъчни материали, което ги прави по-леки. Като такива пълнители често се използват керамзит, варовик или туфи. Има и вариант без тези материали, но с добавяне на пенообразуващ агент (газо- или пенобетон). Теглото на кубичен метър лек бетон обикновено варира от 500 до 1800 килограма. Основният компонент на такъв бетон е пясъкът, който може да достигне до 600 килограма на кубик. Различни версии на тези смеси се използват за производството на готови стенни блокове, които се класифицират по плътност (параметър D), което определя специфичното тегло на 1 кубичен метър бетон. Например, теглото на блок пенобетон марка D600 е 600 килограма на кубичен метър.

Тежък бетон

Тежкият бетон от своя страна е класическа смес, използваща натрошен камък или чакъл. Теглото на такъв бетон обикновено е в диапазона от 1800 до 2500 килограма на кубичен метър от готовата смес. В средния състав основните компоненти се разпределят, както следва:

Още: Копай - пък, ако мине номерът...

- чакъл - 1250 килограма;

- пясък - 650 килограма;

- цимент: 300 килограма;

- вода: 200 литра.

Подходящ е за монолитно строителство и за изливане на основи.

Свръхтежък бетон

Този вид бетон се използва рядко и съдържа такива тежки компоненти като барит, магнетит и различни метални отпадъци. Плътността му обикновено е между 2500 и 3000 килограма на кубичен метър, като едрите компоненти имат най-голямо специфично тегло.

Често се използва в промишлеността и за защита от радиация, така че към състава му се добавят метални компоненти. От такъв бетон се изграждат бункери и електроцентрали.

Важно е да се отбележи, че пределните стойности на теглото се колебаят в зависимост от вида на бетона и може да имат широк диапазон. Най-често срещаният тип бетон, използван за изливане на място, е циментовият бетон, който обикновено тежи между 2300 и 2500 килограма на кубичен метър.

На какво да обърнете внимание

Плътността на пълнителя увеличава масата на бетона. Тежките смеси включват чакъл, мрамор или гранит.

При изчисляване на масата на кубик бетон се взема предвид степента на уплътняване. По време на транспортирането циментовият разтвор се разклаща и увеличава плътността си в сравнение с току-що приготвения разтвор. При дългосрочно съхранение плътността може да се увеличи още повече.

Типът материал, използван като добавка, също може да се различава. Например шлаковият натрошен камък тежи 800 кг на кубик, а вторичните строителни материали от металургията достигат 3000 кг на куб.м. метър.

Масата също зависи от размера на фракциите. Едрозърнестият материал има по-високо специфично тегло от фините зърнести съставки.

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес