Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защитата на Пеевски по делото "Магнитски" в САЩ: Де факто признава вина или не?

22 септември 2024, 09:33 часа • 2379 прочитания

Без краткия си престой начело на ДАНС (само няколко дни през 2013 година), Делян Пеевски най-вероятно нямаше да попадне в обхвата на американския закон "Магнитски". Такова заключение прави разследващият сайт Bird.bg на база преглед на документи относно обжалването на Пеевски в САЩ срещу включването му в американския списък "Магнитски".

Виновен или не?

От извадените до момента документи от Bird (обжалването не е приключило и окончателно решение няма, има представени становища на двете страни – юридическата защита на Делян Пеевски и на американската държава в лицето на OFAC /Звеното за контрол на чуждестранните активи към американското финансово министерство/) на очи се набива следното твърдение на OFAC – че адвокатите на Пеевски по същество не обжалват заключението на финансовото министерство на САЩ, че той е корумпиран, а че министерството е надвишило правомощията си, определяйки го за "бивш корумпиран бюрократ" (с други думи – лице, заемало държавна служба в България в миналото) т.е. защо тогава му се налагат ограничения, след като не е действащо лице на държавна служба, а законът "Магнитски" се цели в такива (визията на юристите на депутата от ДПС). Защитата на Пеевски спори, че той влиза в списъка "Магнитски" на САЩ далеч след като вече не е бил на държавна служба, заключва и Bird.bg:

Защо Делян Пеевски беше включен в списъка "Магнитски" на САЩ - защото, според американската държава "регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество" - припомнете си: САЩ обявиха санкции срещу Делян Пеевски и Васил Божков

Документите по делото от страна на американската държава са входирани на 20 септември от зам.-главни прокурор на САЩ Брайън Бойнтън. Припомняме, че в САЩ постовете на главен прокурор и на правосъден министър се съчетават от един човек – такава е възприетата там структура на правосъдието.

Още: Официално: Финансовото министерство на САЩ отхвърли жалбата на Пеевски за "Магнитски"

Многократно при "чертаенето" на съдебната реформа в България имаше изказване на тези, че главният прокурор у нас трябва да е пост към изпълнителната, а не съдебната власт, защото обвинител номер едно определя политиката на държавата що се отнася до наказателните преследвания и не може да е на равна нога със съда, който е арбитър и трябва да работи, вземайки предвид позициите както на обвинението, така и на защитата.

Решението на делото на Пеевски за "Магнитски" в САЩ предстои - кога точно ще се случи това, не е ясно.

Още: Спряха делото на Пеевски в САЩ срещу санкциите по "Магнитски"

Източник: Bird.bg

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес