Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вещи лица и прокурори оглеждат колекцията на Божков (СНИМКИ)

03 февруари 2020, 11:10 часа • 2470 прочитания

Вещи лица, прокурори и реставратори влязоха в офиса на "Нове холдинг", за да изземат вещи от колекцията на Васил Божков, предаде репортер на БГНЕС.

По-рано стана ясно, че от дома на Божков са иззети ценни картини и експонати.

От Министерство на културата съобщиха, че категорично към момента няма разпореждания да се изнасят предмети от колекцията на Васил Божков.

"В момента се правят огледи, описи, стая по стая. Участват четирима експерти от Министерство на културата, които са разпределени по обектите и следят за нормалното протичане на работата", съобщи Александър Трайков, директор "Инспекторат за опазване на културното наследство" в Министерството на културата.

Трайков каза, че са изнесени няколко картини, които в момента са в Националната художествена галерия за експертизи. Нищо друго не е изнесено, подчерта той. Още подробности ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

БГНЕС припомня, че миналата седмица стана ясно, че предметите от колекцията на Васил Божков ще бъдат иззети в присъствието на най-добрите експерти в България, съобщи тогава говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Коментарът бе по повод възмущение на председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, че разследващите са се опитали да конфискуват колекцията на свързаната с Васил Божков фондация „Тракия“ в чували.

По-рано през седмицата от Фондация "Тракия" оповестиха съобщение до медиите, в което изразиха възмущението си от опита на разследващите органи да изземат ценни експонати от колекцията, като ги събират в чували и кашони.

Още подробности за акцията, ЧЕТЕТЕ ТУК.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес