Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Твърдение: "Хакналият" НАП е притискан да признае вина

18 юли 2019, 09:30 часа • 6095 прочитания

Работодателят на задържания хакер Кристиян Бойков е категоричен, че той не е замесен в кибератаката срещу НАП.

Георги Янков, който е мениджър на компанията за киберсигурност TAD Group, където Кристиян работи, го определи като „страхотен професионалист” и човек, на когото може да се разчита. Той разказа в интервю за bTV, че Кристиян е бил изненадан от ареста, но се е държал изключително спокойно, както и че за възрастта си е много зрял.

Янков изрази учудване, че от ГДБОП са реагирали толкова бързо и за по-малко от 24 часа вече са имали данни за извършителя. По думите му служителите на ГДБОП много добре познават Кристиян.

Георги Янков не смята, че той е целял да търси някаква популярност. Янков уточни още, че изземването на компютъра на Кристиян е продължило пет часа.  От ГДБОП са заявили, че действат по сигнал, получен от техния сайт. 

В коментар на изказването на Бойко Борисов, че Кристиян е вълшебник Янков заяви: "Тук няма магия всичко е технологии."

Адвокатите, които ще защитават 20-годишния специалист - Любен Казанлиев и Георги Стефанов, изразиха възмущението си от формулировката на мотивите за арест на Кристиян и ги определиха като "абсурдни". Според тях обвинението е най-тежкото възможно за киберпрестъпление с цел да се задържи в ареста. Те смятат, че в лицето на Кристиян е намерен удобният виновен. Адвокатите обясниха, че въпросният логфайл съдържа име, написано на кирилица. Освен това е използван Windows, а Кристиян работи само с Linux. По думите им, това подсказва, че всичко е направено от аматьор, а не от професионалист.

Всеки може да кръсти машината Крис, а после да промените името и така то да води към друг човек. Освен това файлът е текстов и може да се променя по всяко време, обясниха още адвокатите.

Самият Кристиян е споделил, че според него става въпрос за проблеми с конкуренцията и че е натопен.

Любен Казанлиев и Георги Стефанов обявиха, че Кристиян е каран да признае вина с обещанието да бъде пуснат от ареста. Също така му е казано, че ще има последствия за него, ако не се признае за виновен. Всичко това е станало без присъствието на адвокат.

Иначе от прокуратурата вече съобщиха, че Кристиян остава в ареста за 72 часа.

Повече за фирмата, в която Кристиян е работил може да прочетете в материала ТУК

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес