Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Станимир Станев: Мигрантският натиск е безпрецедентен, 25 души са основните организатори

27 февруари 2023, 21:48 часа • 897 прочитания

Мигрантският натиск е безпрецедентен. Не само при нас, а в цяла Европа. Всяка една държава-членка на ЕС с външна граница има такъв натиск. Даже бих казал, че у нас не е най-големият. Това заяви заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев.

„Нашите усилия са свързани в две основни направления – първо, да не ги допускаме на територията на страната и второ, да не допускаме вторичната миграция - да минат през страната ни транзитно и да отидат в Западна Европа“, добави той. Станев обясни, че за 10 г. в „Гранична полиция“ има съкратени 2000 щатни бройки, като това е проблем.

„Инфраструктурата покрай границата – там, откъдето минават нашите автомобили, е в изключително лошо състояние. Едва в края на миналата година успяхме да започнем някакви действия по възстановяване на нормалната инфраструктура. Към момента тя все още не е в този вид, в който трябва да бъде“, обясни Станев.

Той допълни, че шофьорът от катастрофата с мигранти на АМ „Тракия“ е установен, но към момента не е задържан. Той е българин. Станев допълни, че над 25 души са основните организатори на мигрантския канал, като никой от тях не се намира не територията на България.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес