Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С оправдателни присъди приключи делото за спирането на метрото по време на протестите през 2020-а (ВИДЕО)

30 март 2022, 15:00 часа • 3817 прочитания

С оправдателни присъди приключи делото за спирането на метрото по време на протестите през юли 2020 г. Това каза пъро за Actualno.com Полина Велчева, адвокат на тримата обвинени, която гостува в в Студио Actualno веднага след делото.

"Юли месец, по време на протестите през 2020 г. задържаха Минчо Спасов, Еленко Божков и Светослав Трайков. Взеха им мерки за неотклонение на всичките парични гаранции, още тогава ние ги обжалвахме и съдът ги отмени, защото няма основание. Поздравления за съдия Николай Урумов, тъй като ние не дадохме съгласие за полицейска регистрация на лицето Светослав Трайков и той постанови решение, в което още тогава в мотивите си каза, че това не е престъпление. Може да е морално укоримо, но няма как да е престъпление, тъй като в кориците на делото те са представили видео и снимков материал на един бутон, на който с главни червени букви пише: "Натисни ме тук", който е авариен. 

Сега по време на делото разпитахме доста свидетели, които всъщност и работят, и отговарят за това нещо и те казват, че това е бутон точно за граждани. Ако някой прецени, че има заплаха, някой е паднал на релсите, или нещо се случи, да се натисне този бутон. Съответно нямаше абсолютно никакви доказателства и категорично съдът заяви, че лицата не са виновни и няма как да им се повдигне обвинение. Прокуратурата им повдигна обвинение за хулиганство, по член 325. Което за мен е абсурдно, защото на две от обвиненията беше, че едното лице прикрива другото с гърба си и това му е престъплението - бездействие. Единият прикрива другият, който евентуално, както твърди прокуратурата, е натиснал бутона. И затова, че го прикривал. А едно такова престъпление няма как да се извърши без действие. Хулиганство, всеки знае, дори и да не е юрист, че това са действия. Чрез действията си скандализираш обществото и не спазваш обществения ред", каза адв. Велчева.

Припомняме, че през юли 2020 адв. Минчо Спасов и Светослав Трайков бяха задържани за 24 часа в Първо районно полицейско управление на МВР, но на следващия ден освободени. 

Още: МВР публикува кадри от "акцията в метрото", за която обвиниха Минчо Спасов (ВИДЕО)

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес