Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рестарт на делото срещу жена, обвинена че искала да избие семейството си заради наследство

01 април 2019, 08:22 часа • 1015 прочитания

Делото срещу обвинената в заговор за убийството на цялото ѝ семейство Иванка Ройдова започва отново. Припомняме, че случаят нашумя, след като Ройдова беше арестувана при операция с агент под прикритие - защото искала да убие най-близките си, за да спечели 4,5 млн. долара наследство от САЩ, твърди обвинението.

На първа инстанция Ройдова получи 3 години условно, но на 26 юни миналата година апелативните магистрати замениха наказанието й в ефективно и я закопчаха в залата. Върховните съдии обаче са открили процесуални нарушения в оценката на доказателствата и връщат делото за преразглеждане, като отменят наложената присъда, пише в. "24 часа".

Ройдова е подсъдима за поръчителство в убийство на брат си Стойчо Ройдов, неговите син и дъщеря Георги и Гергана, зет му и двете му внучета. Според прокуратурата Иванка възложила екзекуцията на полицай под прикритие, за да може тя да наследи милионите от покойния ѝ баща Георги Ройдов. Той натрупал богатство, след като емигрирал в САЩ и разгърнал строителен бизнес. Преди да почине, завещал милионите си на своята болногледачна Недялка Бързакова. Тя пък от своя страна създала фирма и получавала дивиденти от парите на Ройдов-старши. Според Иванка брат ѝ бил в комбина с Бързакова.

За да се сдобие с част от наследството тя наела агент, на когото възложила да отвлече Стойчо и да го застави да се откаже от богатството. След това трябвало да го инжектира с висока доза инсулин. Според прокуратурата Иванка начертала план как да бъдат изтребени децата на брат ѝ, докато празнуват Гергьовден. За това платила 3000 лв. на наетия от нея убиец и му обещала 10% от наследството.

Самата Ройдова обаче отрича категорично, като твърди, че Бързакова всъщност е измамила баща ѝ и се е възползвала от състоянието му, за да го накара да ѝ прехвърли богатството му. Ройдова е категорична, че е невинна и е ангажирала тайният агент не за убиец, а защото мислела, че е адвокат и искала чрез него да си вземе своя дял от бащиното наследство.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес