Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пуснаха под парична гаранция сина на убития във Виноградец

26 септември 2017, 12:45 часа • 755 прочитания

21 годишният Димитър Тонкев, обвинен в държане и разпространение на наркотични вещества, бе пуснат под парична гаранция от 1000 лв. от състав на Апелативен съд Пловдив с председател Христо Крачолов. Обвиняемият обжалва най- тежката мярка за неотклонение " задържане под стража", постановена от Пазарджишкия окръжен съд.

Днес стана ясно, че Тонкев е задържан изключително по свидетелски показания на четирима души, трима от които са също обвиняеми за държане на наркотични вещества. Веществените доказателства всъщност са 2.5 г марихуана и 0.5 г амфетамини, открити в един от свидетелите. В селото има подписка, която днес бе представена в съда, за оневиняване на младежа, чийто баща загина нелепо. И в защитната теза, и в общественото мнение обвинението срещу Димитър Тонкев е акт на отмъщение от страна на Лазар Влайков, с чийто пистолет бе застрелян бащата. Именно членове на семейството, сестрата и майката на Димитър Тонкев твърдяха пред медиите, твърдят и досега, че не е възможно шестгодишното дете да е стреляло, припомня БГНЕС.

Адвокатът на момчето изтъкна пред Апелативния съд и неравнопоставеността на мерките за неотклонение, приети спрямо Влайков, който има 6 предишни обвинения и Тонкев, който има чисто минало. В единия случай става дума за убийство по непредпазливост, в другия- за разпространение на наркотици. Разликата в наказанието в закона е една година. И четирите претърсвания на жилища, свързани с Димитър Тонкев, са извършени през нощта в разрез със закона, изтъкна още защитата. Никъде не са намерени количества от наркотични вещества.

Съдия Крачолов посочи и редица недоглеждания и липса на прецизност в документите по разследването, представени от обвинението. В един от случаите експертизата, доказваща наличие на активно вещество, е изготвена месец преди да бъде задържано лицето.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес