Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предложенията за нови наказания за дрогирани шофьори – има ли недомислици?

27 април 2020, 08:53 часа • 3545 прочитания

Дали ще има смисъл от по-строги закони - специално за шофирането в нетрезво или дрогирано състояние, ако не се спазват? Бившият зам.-правосъден министър и настоящ депутат от ГЕРБ Красимир Ципов отговори, че последните промени в посока каране в нетрезво и дрогирани състояние са от 2015 година в Наказателния кодекс са от 2015 година.

В момента наказанието при причиняване на смърт заради наркотично вещество е от 3 до 15 години. Сега има предложение да е от 5 до 15 години, в особено тежки случаи – от 6 до 20 години. На въпрос на Нова телевизия защо тогава има случаи с пробации, Ципов препрати към съда. И коментира, че „малко са лицата, които са оправдани, не е огромен брой и на прекратените такива наказателни производства".

Попитан дали новите предложения за законови изменения са на база статистически анализ или са просто отговор на обществена реакция, Ципов отговори, че имало "опит на анализ" – тръгнало се от броя на заявителските материали за досъдебни производства. За 2017 година били 2743, за 2018 година – 3271, като от броя водени дела над 90% са завършени с присъда "затвор".

Предлагаме да се увеличи наказанието за прекратяване на регистрацията на автомобил – ако има отказ от кръвен тест при случай на дрогиран шофьор. Отказът не значи, че няма да се търси наказателна отговорност, заяви Ципов, който добави – можело на следващия ден след отказ да се назначи съдебна експертиза и в рамките на няколко дни да бъде направено изследване. Не смятам, че ще мине време, за да не останат следи, каза депутатът.

Предложението на ГЕРБ включва и следните параметри – ако просто бъдеш хванат да караш дрогиран, без произшествие, наказанието да стане от 1 от 3 години затвор, както е сега, да бъде от 1 до 5 години при първи случай и от 2 до 6 при втори, а глобата да е от 1000 до 5000 лева при първи случай и от 2 000 до 10 000 лева.

Според Ципов, прокуратурата е проявила смелост с обвинението за умишлено деяние от страна на Кристиан Николов в случая със смъртта на Милен Цветков. Той смята, че осъдителна присъда може да има.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 27 април"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес