Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Норвежецът зад българската връзка с пейджърите на "Хизбула" получил милиони от Израел?

01 октомври 2024, 09:42 часа • 1363 прочитания

Мистериозният норвежец, който се издирва във връзка с експлодиралите пейджъри на бойци на "Хизбула" и който е собственик на регистрирано в България дружество, е получил милиони от израелска банкова сметка. До този извод стига норвежкото издание VG.no, което задълбава още и още по темата.

Българската връзка

Припомняме, че базираното в София дружество "Норта Глобъл" ЕООД (част от компанията Norta Global Ltd.), беше замесено в сагата с пейджърите, които, избухвайки, убиха 37 бойци на "Хизбула" и раниха над 3500 души. То е собственост на норвежеца Ринсон Хосе, който е от индийски произход. Твърди се, че зад продажбата на пейджърите стои мрежа от няколко компании, а неговата е една от тях. Ето какво откри проверка на Actualno.com на адреса на фирмата: Българската следа за пейджърите за "Хизбула": Адрес със стотици фирми (СНИМКИ).

ДАНС вече разпространи позиция, че в България не са влизали и не са обмитявани гърмящите пейджъри. Устройствата никога не са били и в Унгария, твърди правителството в Будапеща, след като и унгарската фирма беше замесена като посредник в доставка от Тайван и последвалата продажба на пейджърите на "Хизбула": Унгария косвено защити България за пейджърите бомби за "Хизбула"

Междувременно Ринсон Хосе е с издадена международна заповед за арест от норвежките власти. Твърди се, че той е изчезнал при работно посещение в САЩ и е бил там, когато пейджърите гръмнаха. Почти сигурно е, че зад експлозиите стои израелското разузнаване "Мосад".

Норвежецът получил пари от сметка в израелска банка?

Фиктивната компания на Хосе, регистрирана в България, е посочена от унгарското разузнаване като една от няколкото фирми, които Израел използва, за да заблуди „Хизбула“. Не е ясно каква е евентуалната роля на норвежеца в случая. Негови приятели и познати, с които от VG са разговаряли, смятат, че мъжът трябва да е измамен или да не знае за евентуалната си роля. Според унгарското контраразузнаване компанията на норвежеца е била „само посредник“.

Снимка: iStock

Писмени документи, до които норвежката медия е получил достъп, сочат към твърдения, че "Норта Глобъл" е получила милиони като плащане за това, че е извършила „услуги“ за компания в Хонконг. Само че парите, които са били платени, не са идвали от Хонконг. Според информация на VG те са дошли от сметка в израелска банка.

Числата

От VG.no са видели писмени документи за преводите. В тях се вижда, че в продължение на две години ("Норта Глобъл" е създадена в началото на 2022 г.) фирмата има фактури с дружество в Хонконг за приблизително 18 млн. норвежки крони - или около 1,5 милиона евро. Парите обаче са били изплатени от банкова сметка в Mizrahi Tefahot Bank в Израел, твърди медията. Банката не е отговорила на запитването на VG. Не е ясно и кой е собственик на сметката.

Още: ДАНС за пейджърите за "Хизбула": Няма сделка от българска юрисдикция

Връзката с Унгария и Тайван

Парите, които постъпват в компанията на Норвежеца у нас, отиват директно в друга в BAC Consulting в Унгария. Новата информация на VG съвпада с това, което унгарският онлайн вестник Telex разказа миналата седмица - унгарското дружество е получило поръчка за пейджъри от фирмата на норвежеца. Според Telex директорът на BAC Consulting, Кристиана Барсони-Арсидиаконо, е обяснила това при разпита. пейджърите са от модел, който всъщност се произвежда в Тайван. Унгарската BAC Consulting обаче е имала лиценз от тайванската компания за производство на пейджъри от техния модел.

След това BAC Consulting е поръчала изработката на пейджърите и е платила на компания в Хонконг за доставката, се посочва в разузнавателна справка до унгарския парламент. Все още не е известно къде точно са били произведени пейджърите, които се взривиха в Ливан.

Още: Военно престъпление ли са взривовете с пейджъри на "Хизбула"?

Дело в Норвегия

Норвежката полицейска служба за сигурност (PST) е започнала следствено дело в скандинавската страна.

Това не означава, че норвежецът е заподозрян в престъпление, а че PST провежда предварителни разследвания, които, наред с други неща, се опитват да изяснят дали някой може да бъде заподозрян, че е извършил нещо незаконно, пише VG.no.

Създаването на дружеството в България трябва да е станало чрез подписване на документите от норвежеца в Осло. Твърди се, че той никога не е бил в България. Учредяването на дружеството и създаването на банковите сметки на компанията са били извършени от български адвокат.

Още: Главчев: Случаят с пейджърите няма да се отрази на външната ни политика

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес