Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наказателното дело срещу Анита Желева-Мейзер в Окръжен съд – Варна започна отначало

19 май 2017, 14:43 часа • 2981 прочитания

Нов състав на Окръжен съд – Варна даде ход на наказателното дело срещу Анита Желева-Мейзер, обвинена за причиняване смъртта на съпруга си по непредпазливост и предлагане на подкуп на длъжностно лице. То бе върнато от Апелативен съд – Варна за ново разглеждане от друг състав на ОС заради ограничени права на частното обвинение в първоинстанционното производство,  съобщиха от съда.

В началото на съдебното заседание съдът прие, че, тъй като делото е между същите страни, не се налага ново конституиране на майката на пострадалия Н.Д като граждански ищец и частен обвинител. Гражданският иск е в размер на 300 000 лева обезщетение за неимуществени вреди в резултат на деянието.

Частното обвинение направи искане за отвод на наблюдаващия прокурор Виолета Радева заради съмнения в предубеденост по време на досъдебното производство, във връзка със способите, методите и правната квалификация на престъплението. Искането бе отхвърлено от съда като неоснователно, като председателят на състава се позова на ръководната роля на прокурора в досъдебното производство, дадена от Конституцията. Според НПК чрез обвинителния акт той определя рамките, в които се развива производството като факти и право. Съдът счита, че не са изнесени факти за предубеденост, а се касае за оплакване относно начина на събиране на доказателства и погрешност на квалификацията на престъплението.

Частното обвинение отправи второ искане за прекратяване на съдебното производство и връщането на наказателното дело в досъдебна фаза, което също не бе уважено. Съдебният състав счита, че законът дава възможност за събиране на доказателства по време на съдебното следствие и не е налице нарушение от страна на прокурора.

По искане на защитата на подсъдимата Анита Желева-Мейзер наказателното дело ще се гледа при условията на диференцирана съдебна процедура, като няма да бъдат изслушвани всички свидетели и вещи лица, а показанията и експертизите на част от тях в досъдебната фаза, ще бъдат приобщени към материалите по делото.

Защитата на Анита Желева-Мейзер отправи искане за изменение на мярката за неотклонение на подсъдимата от „Задържане под стража“ в по-лека, а именно „домашен арест“, което съдът остави без уважение. Според състава, няма нови обстоятелства, заради които да бъде ревизирана мярката за неотклонение, а се касае за ново разглеждане на наказателно дело срещу нея по обвинения в две умишлени престъпления, с висока степен на обществена опасност. Този факт сам по себе си може да мотивира подсъдимата да се укрие или извърши престъпление, както и че не е изтекъл прекомерен срок за задържане.

Съдебното заседание бе отложено за 11 юли, от 9.30 часа, като на тази дата ще бъдат призовани част от свидетелите и вещите лица, по искане на страните в производството.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес