Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На 6 януари, на път за Варна: Пилотът опитал да успокои Сидеров, че приземява самолета

28 юли 2014, 17:00 часа • 159503 прочитания

Пилотът на самолета, в който Волен Сидеров и неговите сподвижници и депутати от „Атака” спретнаха нечуван скандал с френското културно аташе Стефани Дюмортие и с други пасажери, е предупредил политика, че ако не престане с фриволното си държание, ще приземи машината. За това информира вестник „Преса”, позовавайки се на обвинителния акт на прокуратурата срещу Сидеров.

Заради скандалния случай от 6 януари тази година на редовния полет на „България Ер” от София за Варна, на Сидеров беше повдигнато обвинение в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда.

Ескалация на напрежение в самолета

Съгласно обвинителния акт на борда на самолета за Варна освен лидера на „Атака“ били и депутатите от партията Деница Гаджева, Гален Монев, Десислав Чуколов, Кристиян Димитров, Илиан Тодоров и Миглена Александрова. Малко след като се настанили, Сидеров се изправил на пътеката и подхванал шумен разговор с колегите си. Точно зад тях дремела френският културен аташе Стефани Дюмортие, която се събудила. Сидеров я видял и се обърнал към нея с директния въпрос откъде има пари да си купи самолетен билет, пише в обвинителния акт. Тя се извинила, че не разбира български, а Сидеров побеснял. Притеснена, Дюмортие го помолила да се успокои, но този път на словашки език. Това още повече афектирало събеседника й, който крещял, че е лъжкиня.

„След като говориш на няколко езика, значи си терористка“, заключил лидерът на „Атака“. Това преляло чашата и Дюмортие повикала старшата стюардеса. Политикът поискал да види документите на чужденката, защото смятал, че е подозрителна. Той извадил депутатската си карта, размахал я и настоявал, че има право да изисква чужди документи.

Версията на Сидеров е по-различна. Според него Дюмортие му казала "да не носи мръсна значка на ревера си". Сидеров и отвърнал да не обижда българските символи, а френското аташе му върнало с думите, че "българите били тъпи и не заслужавали да са в ЕС".

След няколко по-остри реплики стюардесата решила да премести французойката в салона за бизнес класа и да тушира напрежението. Сидеров обаче не спирал да върви след тях.

Стюардесата се оплакала на командира на полета.

„Кажете му, че кацаме, и го накарайте да си седне на мястото“, инструктирал я пилотът. И това обаче не помогнало, защото Сидеров продължил да пита Дюмортие какво прави в България. Пилотът на самолета разбрал, че ситуацията няма да се успокои, включил надписите за кацане и предупредил всички пътници да си сложат коланите, макар че още било рано за приземяване. Мярката подействала и Сидеров си седнал на мястото.

Скандалът в автобуса

Изнервеният лидер на „Атака“ и депутатите се качили на автобуса, който превозва пасажерите от пистата до терминала. Случаен поглед на един от пътниците - Димитър Бахнев, накарал Сидеров да изригне с репликата: „Ти какво ме гледаш, бе? Как се казваш? Ще те съдя!“, крещял депутатът и искал документите му. Посегнал да го удари в лицето, но като не успял, ритнал Бахнев по крака. Наложило се шофьорът на автобуса и полицай да се намесят, за да укротят разбеснелия се политик, твърди прокуратурата.

Скандалът продължил и на паркинга, където Сидеров и компания се засекли отново с Бахнев и баща му. „Дай си имената! На какъв се правиш? Ще те смачкам!“, крещял партийният лидер. Пристигнали полицаи от Варна, което още повече го разгневило.

„Не вярвам в българската полиция, защото това е мафия! Вие сте корумпирани и пазите престъпниците! Гранична полиция е най-корумпираната служба! Пазите наркотрафиканти! За ТИМ ли работите“, викал Сидеров в истерия. Полицаите решили да скрият Бахнев и баща му в сградата на летището, но политикът тръгнал след тях, бутал се и дърпал униформите им. Блъснал с ръка полицая Костадин Колев, а после го ударил с юмрук в лицето. „Вие делите парите от наркотиците. Щом не ми съдействате, ще познаете страданието!“, заплашвал лидерът на „Атака“, а депутатите му пригласяли.

Волен Сидеров е дал обяснения по случая, но не се е признал за виновен. До делото се стигна, след като той доброволно се съгласи да бъде разследван и да не се ползва от имунитета си.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес