Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Божурище обвинен в престъпление по служба

29 май 2019, 12:55 часа • 2838 прочитания

Кметът, зам.-кметът и началникът на отдел "Общински имоти" в Община Божурище, които бяха арестувани вчера, ще бъдат обвинени в длъжностно престъпление, съобщи на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева, предаде Агенция "Фокус".

"Ще бъдат повдигнати обвинения на кмета на Божурище за длъжностно престъпление, както и на зам.-кмета и на началника на отдел "Общински имоти". По отношение на кмета ще бъде поискано задържане под стража, както и отстраняване от длъжност", посочи Милева.

Вчера спецпрокуратурата влезе на проверка в Община Божурище и иззе множество документи и компютърни данни.

Причината е случай, за който Actualno.com разказа още в края на януари тази година - за продажба на 80 декара общинска земя на скандално ниска цена от 1,68 лева на квадратен метър. Тогава кметът Димов подробно обясни как обвиняващият го председател на Общинския съвет в Божурище всъщност също бил подкрепил продажбата.

Множество граждани на общината са започнали да проверяват на сайта за обява, в която да видят информация за необходимите документи, които трябва да подадат.

"На 7 декември много граждани са се свързали с Общинския съвет на Божурище и информирали, че изведнъж на сайта на общината се е появила обява за необходимите документи, като е направена проверка, че срокът за подаване изтичал още същия ден. Това довело до невъзможност множество граждани да могат да подадат такива", обясни Милева.

Обявата на сайта на общината за продажбата на апетитните имоти край Божурище била публикувана 1 час преди изтичането на крайния срок на процедурата. За един работен ден новите собственици на земите - три фирми и следователка, получили имотите си, пише "24 часа".

Арестуваният градоначалник Георги Димов е изтеглил кредит от 1 милион лева, при условие, че годишната му заплата е 25 000 лева, разкриха от прокуратурата.

Димов ще бъде задържан за 72 часа, като освен постоянен арест, държавното обвинение ще поиска и отстраняването му от длъжност.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес