Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво знаем за тежката катастрофа в София, отнела два живота? (ОБЗОР)

06 юли 2022, 17:36 часа • 7593 прочитания

Тежка катастрофа стана късно снощи в София на кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски". Загинаха две млади жени. Мъж на 52 години, шофьор на такси, е с контузия на главата.

Снощи след 23.00 часа от "Черни връх" се движи черен джип, който се удря в такси, завърта се и помита асансьора на метростанция "Европейски съюз". Там се случва и фаталният инцидент - загиват двете млади жени, които са пешеходки и се намират до съоръжението.

Джипът се разцепва на две и водачът причинил катастрофата напуска. Тази сутрин бива изтеглена таксиметровата кола. Едната от колите се е врязала във входа на метростанция "Европейски съюз" до търговския център близо до хотел "Хемус" и почти е разрушила спирката.

Основният заподозрян - Георги Семерджиев, бе обявен за издирване и задържан от органите на реда към 13. 30 часа на 6 юли на адрес, на който не е регистриран. Това заяви началникът на отдел „Разследване“ в СДВР комисар Стойно Цветков. 

Използвали са услугите на отряд „Кобра“, тъй като са имали опасения, че лицето може да е въоръжено и да окаже съпротива. Комисар Цветков не коментира какво състоянието му, както и какво е споделил Семерджиев. Задържаният е успял да даде телефона на майка му, която му е намерила защитник. По-късно от МВР разпространиха кадри от нахлуването на спецполицаите в жилището. Малко преди 21 часа Семерджиев бе изведен от полицията и откаран в ареста. Вътрешният министър Бойко Рашков пък обяви, че е установена самоличността на жената, за която се предполага, че е пътувала заедно с извършителя в автомобила. 

Припомняме, че КАТ е установила множество нарушения при причинителя на катастрофата, който е избягал от местопроизшествието. Автомобилът е бил с фалшиви номера, има софийска регистрация, а е с немски номера. В него са намерени синя лампа и стоп палка. Собственикът е с швейцарска книжка, която е отнета, има над 50 нарушения.

Част от нарушенията на Семерджиев:

- На 11 юни е бил засечен зад волана след употреба на наркотици.

- От 2009 г. няма книжка - отнета му е заради липса на контролни точки.

- През 2021 г. започва да кара с швейцарска книжка.

- След 2021 г. има глоби за преминаване на червено, затъмняване на стъкла и отказ да бъде тестван за употреба на наркотици.

По информация на полицията мъжът е на 35 години, бивш футболист на "Левски" и "Спортист Своге". Задържан е преди време по обвинение за черно тото, както и за наркоразпространение. По неофициална информация той е собственик или управител на автомивка в района на катастрофата.

За Actualno.com Богдан Милчев от Института по пътна безопасност и бивш шеф на столичния КАТ сподели, че е контролът в София е нулев:

"Контролът в София, заставам зад думите си, е занулен. Такъв през нощта липсва. Контролът в София на 90% се извършва само с технически средства с камери за превишена скорост, което е изключително и недостатъчно.”

Според Милчев екипите, които реално излизат вечер са два. Всички останали екипи, които излизат са ангажирани с документирането на тези 20 катастрофи на вечер и 3 екипа излизат на трите магистрали, които минават през града.

Отношение по темата взе и премиерът в оставка Кирил Петков, според когото катастрофата е ужасяващо криминално деяние.

Инцидентът предизвика огромно гражданско недоволство и стотици столичани се стекоха на местопроизшествието. Протестиращите, организирали се чрез Facebook, поискаха да последват оставки и уволнения за тези, които са допуснали този "човек" да се движи безнаказано по обществената пътна мрежа, да се предприемат спешни акции срещу всички останали джигити с десетки нарушения на пътя и да се предвидят по-строги санкции за джигитите, но също така и наказания за представителите на МВР и държавата, които допускат подобни рецидиви.

Хората поставиха цветя на мястото на трагедията и почетоха паметта на загиналите с минута мълчание. Движението в района на тежката катастрофа остана блокирано за няколко часа.

Две момичета, станали неволни свидетели на последствията от ужасяващия инцидент, разказаха пред Actualno.com, че гледката е била шокираща и призоваха властите да заемат по-активна роля в борбата с нарушителите на пътя.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес