Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йовчев: Информацията за подслушвани протестиращи е лъжа

06 февруари 2015, 13:30 часа • 13724 прочитания

Информацията за подслушвани протестиращи граждани е лъжа. Това каза за агенция "Фокус" министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в периода 29 май 2013 – 6 август 2014 година.

Йовчев коментира изнесената вчера информация, че по негово време МВР е подслушвало български граждани, които са били особено активни по време на протестите срещу кабинета "Орешарски". По този въпрос председателят на комисията по вътрешен ред и сигурност генерал Атанас Атансов каза следното: "Така че в сравнение с това, случаят Лясковец е дребна работа, макар че за близките на убития и пострадалите е много тежко".

Тези твърдения бяха опровергани и от зам.-председателя на ПГ на БСП-Лява България Атанас Мерджанов тази сутрин в ефира на БНТ. Депутатът, който е бивш председател на вътрешната комисия в парламента, посочи, че няма информация за съвместни действия на ДАНС и МВР за подслушване на протестиращи по време на кабинета "Орешарски". Имало различни сигнали, които са били проверени и са се оказали неверни.

„Категорично мога да заявя, че по никакъв начин никога нито са разработвани, нито са подслушвани участници в протестите. Трябва да кажа, че от начало наблюдавах процеса с учудване и недоумение, но това премина всякакви граници. Погнусен съм от това, което се случва. Жалко е, че хора, които претендират да са демократи, използват най-гнусните форми на тоталитарна пропаганда. Това е една лъжа и мисля, че съвсем скоро това ще стане ясно”, обясни още Йовчев.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес