Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италиански журналист: В България шест организации се занимават с наркотрафик

12 декември 2015, 12:10 часа • 10524 прочитания

Заради борбата с мафията трябва да живее извън родината си – това е съдбата на италианския журналист Антонио Никасо, който представя в България книгата си „Бялото злато”, написана в съавторство с живеещия под полицейска закрила от 26 години прокурор Никола Гратери.

Още вчера, пред „Панорама”, Никасо сподели, че в рамките на операция в Италия от тази година е разкрито, че италиански мафиоти са планирали да вложат 160 млн. евро в луксозен хотел на Черноморието. Пред Нова телевизия журналистът уточни, че така е щяло да се преперат пари. Този проект е пропаднал, след като италианската полиция е засякла телефонен разговор и оттам е тръгнало разплитане.

Според Никасо най-силната от общо пет мафии в Италия е Ндрагета. Именно тя, по думите на Никасо, инвестира в България. България е много важна – не само като транзитна зона, но и като консуматор. Говорим за трафик и от Латинска Америка – на кокаин, и от Афганистан – на хероин. В България се плащат по-малки данъци за регистрация на фирми и това позволява активност за препиране на пари, обясни италианският журналист. За съжаление наркотрафикът е поне две крачки напред, добави той.

В България има поне шест организации, които се занимават с наркотрафик и пране на пари. Тези организации нямат имена и не са лесни за разпознаване. Те обаче са доста силни, защото са признати от международната престъпност, посочи Никасо. Много трудно е да се кажат конкретни имена на конкретни хора, които никога не са съдени и официално не са попадали в полезрението на правосъдието. За съжаление българските организации бягат от правосъдието, защото явно добре използват корупционни схеми, добави той.

Иначе прокурор Гратери разказа, че от 1989 година е започнало всичко. Тогава е стреляно срещу къщата на съпругата му, която по това време му е само приятелка. През годините три пъти полицията в Италия е разкривала три заговора за убийствоот на Гратери – всеки път с бомба. Сега той се вижда само веднъж седмично със семейството си – за да не ги застрашава прекомерно. В Ндрангета всички са роднини – на 1000 ареста само 1-2 говорят пред властите. Годишно Ндрангета печели 44 млн. евро. Коза Ностра, която всички познават, вече запада, посочва Гратери. Неговата работа е довела до ареста на 180 мафиоти. И смята, че ООН е безполезна организация, защото закъснява фатално с мерките с международния наркотрафик. Трябва да е ясно колко печелят селяните в Афганистан например от засаждането на мак и колко биха печелили от това да гледат царевица – разликата да се покрива от ООН и да не са икономически принудени малките хора да стават роби на наркомафията.

Във връзка с оставката на правосъдния министър Христо Иванов, италианският прокурор заяви, че трябва да се търси сметка на властта с протест. Готов съм да направя реформа у вас за без пари, заяви Гратери с усмивка.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес