Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Случаи като този с Лидия Петрова задоволяват первезни настроения

04 ноември 2014, 08:26 часа • 24451 прочитания

Трагедията с Лидия Петрова трябва да се описва внимателно, защото ние не знаем какво я е подтикнало към тези крайни действия. Не може историята да бъде подета от публичните бесове и да бъде разказано от гледна точка на нашите перверзни настроения – медиите имат огромна отговорност в случая. Това заяви психиатърът д-р Николай Михайлов пред Нова телевизия.

Всичко се променя, когато едно физическо лице попадне в медиите – то става медийно лице. Медиите публикуват изградени от самите тях образи, които стават модел за подражение. Човекът е имитиращо същество – от Аристотел, та досега, категоричен беше Михайлов. Представете си каква удобна провокация е бедността, за да се индентифицираш с нея. Когато нещо е публикувано и раздухано от медиите, защо да не се превърне и в твой избор – опасен избор, посочи психиатърът.

Това, което тече в Интернет, е особена оргия, в която всеки изживява собствената си омраза и намира отговорите там, където предварително ги е създал, категоричен беше Михайлов. Посочен беше и примерът как някои медии внушиха, че самозапалването на Петрова е провокация – че от Реформаторския блок е подхвърлено кибритче с надпис „ГЕРБ”. Има си стандарти за гледната точка на човешката трагедия – от такива случаи не може да се произвежда сензация. Но не може и да се мълчи, защото самият акт беше извършен на публично място, съгласи се Михайлов.

В България има безконтролно движение – нашите бесове не могат да бъдат лесно укротявани, каза психиатърът. Глобален проблем е как да се представя личната трагедията от медиите. Когато Мерилин Монро се отравя, за един месец има повече от 200 такива случая – последователи, посочи Михайлов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес