Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ексхумираха тялото на Чакъра 10 години след смъртта му

15 ноември 2013, 14:58 часа • 13884 прочитания

Ексхумираха тялото на Тодор Димов – Чакъра, който загина в дома си след проведена специализирана полицейска операция от органите на МВР на 10 срещу 11 декември 2003 година. Тогава Бойко Борисов бе главен секретар на МВР и той ръководи лично полицейската операция.

От прокуратурата съобщиха, че екип от военни прокурори и военни следователи, съдебни медици, други експерти и технически помощници, извършиха допълнителен оглед на вилата на Тодор Димов край Харманли, местността "Юрутлука", на 13 и 14 ноември.

"Предмет на допълнителния оглед са били помещения, части от тях, вътрешни стени, както и запазени следи /поражения/ от огнестрелно оръжие, които не са били документирани при началния оглед.

По предложение на експертите по възобновеното наказателно производство, екипът извърши и ексхумация на тялото на Димов, погребано в гробищния парк на община Харманли. С оглед необходимостта от експертно изследване от останките бяха иззети съответните проби. Ексхумацията и изследванията са необходими за изясняване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта му.

Всички действия бяха извършени при стриктно спазване на НПК, със съгласието и в присъствието на наследниците на починалия - неговата сестра и един от синовете му.

Наказателното производство е възобновено от Върховния касационен съд по искане на главния прокурор, изготвено след осъдително решение, постановено от Европейския съд по правата на човека.

С постановление на главния прокурор възобновеното разследване е възложено на Военноокръжна прокуратура София", съобщиха от прокуратурата.

В края на месец октомври Бойко Борисов бе на разпит във Военноокръжна прокуратура, отговаряйки на въпроси за действията на тежковъоръжените части, обсадили къщата на Чакъра край Харманли. Чакъра бе убит през 2003-та - годината, когато Борисов бе главен секретар на МВР и той ръководи лично полицейската операция. Той нареди къщата, в която се беше барикадирал Чакъра, да бъде обстрелвана с гранатомети. През месец юни разследването на възобновеното дело бе преместено от Пловдив в столицата. Според Европейския съд в Страсбург трябва да бъдат разпитани всички членове на Специализирания отряд за борба с тероризма, участвали в акцията по задържането на Чакъра.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес