Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутати питат дали нападателят от метрото в Берлин е българин и ще се извиним ли на Германия

16 декември 2016, 15:39 часа • 2666 прочитания

Общо четири въпроса към вътрешния министър Румяна Бъчварова и външния министър Даниел Митов заради случая в метрото в Берлин, при който български гражданин брутално изрита млада германка и при падането си тя си счупи ръката, са отправени от депутатите Петър Славов, Мартин Димитров, Вили Лилков, Методи Андреев, Иван Иванов и Валентин Павлов.

Народните представители искат да се изясни дали нападателят е български гражданин, от какъв произход е, дали има други криминални прояви и изтърпял ли е наложени от съда наказания за тях, както и дали Германия е поискала от МВР да съдейства по случая, и дали са предприети някакви съвместни мерки. Припомняме, че според Нова телевизия нападателят се казва Светослав Стойков, родом от Добрич, но живеещ във варненския квартал "Максуда" на семейни начала с жена на име Цветанка.

Петър Славов и колегите му искат да знаят и дали България предвижда някакви действия в помощ и „за изразяване на съпричастност“ към пострадалата германка. Освен това, пред Даниел Митов е поставен въпросът дали България ще търси начин да се извини официално на Германия заради инцидента, но не само това – дали се търси начин „за изразяване на съпричастността на целия български народ към болките и страданията на пострадалата жена, нетърпимост към подобни вандалски актове и решимост виновникът да си понесе наказанието?”

"Българският народ винаги е бил толерантен и състрадателен и световната история помни това, затова е недопустимо заради вандалския акт на едно лице от ромски произход да бъде заклеймяван като варварски", казват депутатите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес