Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цацаров призна за досъдебно производство срещу шефа на Апелативния съд в София

24 април 2014, 10:46 часа • 11842 прочитания

Когато или бъде повдигнато обвинение ще бъдете уведомени по надлежния ред. Към настоящия момент мога само да ви кажа, че когато има информация, която няма да навреди на разследването и която прокуратурата може да обяви, тя ще бъде обявена веднага. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на въпрос дали ще бъдат повдигнати обвинения на председателя на Апелативния съд в София Веселин Пенгезов, предаде БГНЕС.

Според публикация на "Дер Щандарт" Пенгезов е заради нагласяване на обществени поръчки по европейския проект "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища", който се реализира от Военно-апелативния съд.

Главният прокурор посочи, че има образувано досъдебно производство, по което тече активно разследване. Случаят е от 2010 година, но Цацаров каза въпросите от 2010 до 2013 година да не се адресират към него.

От януари 2013 година са разпитани 81 свидетели. Цацаров е категоричен, че за същото време върху наблюдаващия прокурор не е имало какъвто и да е натиск, напротив той е имал пълна свобода на своя преценка. "Тази свобода му е дадена от ръководството на прокуратурата и от неговото вътрешно убеждение", каза той. Главният прокурор посочи, че същият този наблюдаващ прокурор е работил интензивно преди това "дотолкова, доколкото е можел да работи". Цацаров припомни и последващото създаване на специализираното звено за разследване на корупция за магистрати. "Наблюдаващите прокурори са направили такава преценка и след като са я направили аз я подкрепям. Преценката на наблюдаващите прокурори за хода на досъдебното производство намирам за законосъобразна и стоя зад всеки прокурор, който си върши работата по този начин", каза той.

На въпрос дали има логика в това Пенгезов да получи призовка след обявяване на процедурата за избор на председател на САС, главният прокурор отговори с въпрос: "А защо една процедура или едно производство е било в заспал вид в продължение на три години". Той каза, че през тази година се обявяват процедури за 80 или 90 административни ръководители, освен всичко друго през следващия месец има и европейски избори. "Ако следваме тази логика, аз просто трябва да идвам всеки четвъртък тук, да отмятам присъствието си на ВСС, част от прокурорите да излязат в отпуск, специализираното звено за разследване на магистрати да бъде разпуснато и по време на избори прокуратурата да не работи. Не свързвайте всичко с това дали някой е или не е кандидат и дали има или няма избори. Никъде не е казано, че прокуратурата спира по време на избори. Ако прокуратурата до момента е спирала работата си, повече няма да го прави", каза той.

На въпрос дали ще направи проверка и има ли притеснения от това, че по делото близо три години не се е работело, Цацаров пак отвърна с питане - това първото дело ли е в България, по което не се е работело. "Аз вече не се притеснявам, аз вече свикнах. Не мога да се притеснявам за нещо, което е било в един минал период или да тръгна да гледам в този период назад. Не съм човек, който гледа назад. Аз отговарям за настоящия период и мисля, че си върша работата за него", каза той.

Съжалявам, тя държавата затова е в такова състояние, защото живее от избори до избори, може би затова и правосъдието е в такова състояние, а донякъде и медиите, каза главният прокурор, когато му бе напомнено, че има дело, образувано преди предишните избори и не се знае докъде е стигнало то.

В отговор на въпрос Сотир Цацаров отрече Веселин Пенгезов и уволнения член на ВСС Камен Ситнилски да са жертвени агнета, за да отпадне мониторингът на ЕК. "Ако смятате, че принасяме в жертва някого, за да отпадне механизмът, много надценявате нашите сили, за да преодолеем този механизъм", отклони въпросът той.

Снощи стана ясно, че шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и председателят на Военно-апелативният съд Петър Петков са получили призовки, за да бъдат обвинени. Двамата трябва да се явят в понеделник, 28 април, в спецотдела към Софийската градска прокуратура, за да бъдат привлечени като обвиняеми. Все още не е ясно какво обвинение ще им бъде повдигнато. Известно е обаче, че разследването, заради което са привикани двамата, е за проекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища". Той бе спечелен от Военно-апелативния съд, на когото първо Пенгезов, а после Петков бяха председатели. Стойността на одобрените средства е 700 хил. лв.

Любопитен детайл е, че двамата са получили призовките си във вторник - първия работен ден след Великденските празници и първият възможен, след като миналия четвъртък Висшия съдебен съвет откри процедура за избор на нови шефове на двете съдилища. За втори мандат се готвеха и Пенгезов, и Петков.

"По този начин се ликвидират неудобните кандидати за председатели. Как така четири години не откриха виновни, а едва сега?", запита пред "Труд" Пенгезов и заяви, че готвеното обвинение е политическа поръчка. След това каза, че разследването е започнало още през 2010 г. по "донос". И че заради проекта за прозрачност той е бил глобен с 5000 лв., а Петков с 15 хил. лв., а впоследствие съдът е отменил глобите им.

Изданието уточнява, че призовкарят е чакал Пенгезов пред кабинета му. Петков е бил посрещнат на работното си място от военно-окръжния прокурор и неговата подчинена, които дори иззели наръч документи от кабинета му. До края на седмицата Пенгезов ще бъде отстранен от длъжност.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес