Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивша австрийска евродепутатка уплашена за живота си заради български бизнесмен

18 декември 2019, 14:20 часа • 8191 прочитания

Политикът от австрийската дясна Партия на свободата (Freiheitliche Partei Österreichs - FPÖ) Барбара Капел признава, че е получила 55 000 евро в брой от българския бизнесмен С, пише сайтът ое24. Те са се срещали три пъти в луксозен хотел във Виена, а парите са предадени в плик. Според Капел, това е било в знак на благодарност за опита ѝ да се намеси в полза на българина за сделка пред австрийската застрахователна компания.

Каплер твърди, че този въпрос е бил предварително съгласуван с тогавашния лидер на партията Хайнц -Кристиан Щрахе, който е дал съгласието си тя да влезе в ролята на лобист. След провала на сделката, обаче, С. си е поискал парите обратно. Капел предполага, че бизнесменът има финансови проблеми. „Това ме плаши. Предприемачът е доста опасен”, твърди тя пред изданието.

Българинът дарил 55 000 евро за очаквано съдействие при осъществяване на крупна финансова сделка, според Капел. Бизнесменът често пребивава във Виена, казва самата Капел и преди около година решава заедно със своя партньор да изкупи българско пенсионно осигуряване от австрийски концерн.

Капел заявява, че всичко, което е извършила, е било позволено. „Нямаше нищо незаконно. Приех партийно дарение и го предадох коректно по-нататък”, оправдава се тя.

Хайнц-Кристиан Щрахе, който се провали заради аферата "Ибиса" и дарението, отрича да има каквото и да е участие в тази сделка.

„Абсолютна лъжа е, че съм казал, че тя трябва да поиска 100 000 евро като дарение от български бизнесмен. В партията не е постъпвало дарение”, написа Щрахе в профила си във Facebook. Той отрича също да е получил въпросните 55 000 евро – това било невъзможно, тъй като Щрахе от години не контактува с въпросния бивш депутат, на когото Капел била предала парите. Той смята, че това е просто защитна реакция от страна на Барбара Капел.

Отправените взаимни обвинения ескалират допълнително „братоубийствената война” в партията, коментира сайтът. Освен Капел, с българския бизнесмен е бил познат и на член на ръководството на партията, който го е поканил на партито по случай рождения си ден.

Пред медията Барбара Капел потвърждава, че познава българския бизнесмен С. "от много години” и се е срещала многократно с него. Оказва се, че това познанство не е много полезно за партията, тъй като въпросният бизнесмен е заподозрян в пране на пари. Ако бъде осъден, съгласно чл. 165 от Наказателния кодекс, С. може да получи до 10 г. лишаване от свобода.

Каплер твърди, че телефонът на българина е бил подслушван. „Знам, че е разследван. Той е опасен човек, който уж е бил агент на българските тайни служби”, споделя тя.

Бившият евродепутат разказва, че през 2018 г. С. заедно с партньора си е искал да изкупи българския пенсионен фонд от австрийски застрахователен концерн. „Вече бяха инвестирани 8 млн. (евро – бел.ред.). Сделката обаче спря и бях помолена да се намеся”, заявява Каплер.

За целта тя получава одобрението на партийния ръководител Хайнц-Кристиан Щрахе, който, обаче, настоява С. „да дари нещо за партията”. На въпроса ѝ „Колко?”, Щрахе бил отговорил: „100 000”. Българинът платил. Не 100 000, а 55 000, признава Каплер, след като мълчи по този въпрос от ноември насам.

Тя разказва, че е провела три срещи в 5-звезден хотел на Рингщрасе във Виена. Парите са били в пликове. Каплер предала парите на „посредник”, който трябвало да ги предаде по-нататък. „Не знам, какво е направил с тях”, признава едва сега политикът.

Полицията в Австрия разследва от седмици българина. Изданието твърди, че разполага с поверителни документи за хода на разследването. Според информацията, в частна банка е открита сметка на акционерното дружество на С.

Разследващите проверяват няколко „незаконни парични потоци”. Фирмата на С. е отпуснала четири заема за големи суми (между 100 000 и 3 000 000 евро) на други компании, за да прикрие, че С. е присвоил тези пари. Предполага се, че откраднатата сума възлиза на 3,9 млн. евро.

В свой материал сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" разкрива повече подробности. Посочената в статията на "Биволъ" дарена сума обаче е 75 000 евро - казано е от самия бизнесмен, който прави коментар по темата.  Според него, Капел е поискала заема, за който с двама "приятели и колеги" са събрали средства. "В личен план, поискала ми е жената. Обадете се и я попитайте за какво са й били нужни тези пари", казва той.

Българският гражданин настоява, че не е извършил нищо незаконно и е уверен, че течащата прокурорската проверка ще го докаже: "Всеки може има нужда от средства, макар че, естествено, има нюанси". Бизнесменът обаче отказа да каже с какъв мотив и за какви цели му е бил поискан заемът от страна на Барбара Капел. Той твърди, че всъщност лично е поискал австрийската прокуратура да извърши проверката.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес