Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш шеф на КАТ: Не е удачно полицаите да се изживява като таксита

08 януари 2015, 08:22 часа • 8982 прочитания

Сегашната наредба дава възможност на пияните да се измъкнат. В нея се говори за вещества, които вече не се използват. Това коментира председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Според представените от него полицията залавя всяка година между 16 и 18 хил. пияни водачи. Около 9 хил. от тях са с над 1,2 промила алкохол в кръвта. Тодоров добави, че трябва да се уточни и това кой ще съпровожда съгрешилите водачи до болницата.

От своя страна бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев обясни, че според него не е удачно полицията да се изживява като таксиметрова компания. Той добави, че за 11-те месеца на 2014 г. са заловени 14 хил. водачи с алкохол. 6 хил. от тях са били с над 1,2 промила.

За 11-те месеца – 14 хил. заловени с алкохол – 6 хил. са над 1,2, не мисля, че полицията трябва да се изживява като таксиметрова компания, не е удачно

В ефира на БНТ двамата се обединиха около тезата, че действащата в момента Наредба № 30 от 2001 г. за реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на моторни превозни средства е остаряла.

Беше посочено още, че е недопустимо кръвта да се съхранява в шишенца. Друг проблем е това, че в момента лабораториите нямат единен стандартизиран метод за проверка.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес