Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

45 автокрадци са задържани в спецакция, всичките с прякори

28 февруари 2023, 12:55 часа • 3028 прочитания

45 автокрадци са задържани в спецакция, всичките с прякори. Това стана ясно набрифинг на прокуратурата и МВР във връзка със специализирана операция срещу противозаконното отнемане на моторни превозни средства. Стана ясно, че задържаните са по Закона за МВР, като най-активна е била полицията във Варна. 

"Всичките са с прякори. Няма един без прякор", категоричен беше  заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Той уточни, че в хода на предварителната подготовка са идентифицирали 35 лица, всеки от които ръководител на съответната организирана престъпна група, занимаващи се изцяло и трайно с тази дейност - кражби на автомобили. 

Сарафов обясни, че тези кражби стават в тъмната част на денонощието между 24.00 и 5.00 ч., като крадците закарват автомобила на място в някоя работилница, където бригада от десетина човека за 3-4 часа буквално разфасоват автомобила до съставните му части, като след това заминават за автоморги и автокъщи и биват продадени на части. "Около 20% от автомобилите, които биват откраднати, основно от скъпите марки, се изнасят от страната с фалшиви документи предимно към страните от бившия Съветския съюз и Русия. Това е канал, който работи в момента и който възнамеряваме да пресечем и да не допуснем по-нататъшното му действие", подчерта още Сарафов.

Стана ясно, че в момента се претърсват автокъщи, автоморги и жилищата на тези лица. "Към 11.00 ч. днес има проверени 21 адреса -  6 автокъщи и 15 автоморги. До момента сме установили 2 моторни превозни средства, обявени за общодържавно издирване и доста вещи, които можем да ги свържем с извършването на този вид престъпления", обяви заместник главният секретар на МВР Станимир Станев. ОЩЕ: Полицията в Банско задържа автокрадец

"Автокрадците не трябва да бъдат спокойни", подчерта говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя коментира, че напоследък не се крадат само скъпи автомобили, а дори и на така наречените баничарки.Стана ясно, че за миналата година досъдебните производства срещу кражби на коли нарастват със 120 дела за 2021 г. ОЩЕ: Арестуваха двама автокрадци във Видин

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес