Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

15% от водачите на мотори загиват на пътя

02 април 2018, 10:11 часа • 1283 прочитания

15% от водачите на двуколесни моторни средства у нас загиват на пътя. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ комисар Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност. По думите му общата бройка на мотористите в страната представлява едва 4% от всички водачи на моторни превозни средства. „Едни от основните животозастрашаващи фактори на пътя са скоростта и липсата на правоспособност", коментира Стратиев. По думите му е необходимо да настъпят промени в законодателството, така че да бъде ограничена скоростта при водачите на двуколесни превозни средства.

"Трябва да се търсят способи и методи за контрол върху тяхното движение, което да гарантира и тяхната безопасност. Така че е добре да има промени в законодателството по отношение на нарушенията, най-вече на скоростта. При всички случаи мотористите при една превишена скорост са много по-рисково. Но ако те се съобразяват с останалите участници на пътя не биха попадали толкова често в тежки произшествия с фатален край", допълни комисар Стратиев. Той каза още, че летните месеци предполагат по-фриволно поведение от страна на водачите.

"Когато скоростта на превозното средство е твърде висока, това отнема от времето на водача за реакция", каза комисарят. „Спазването на дистанция също трябва да бъде съблюдавано, като превенция срещу инциденти", посочи Алекси Стратиев.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес