Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте видео от кацането на „Фила“ върху кометата

17 септември 2015, 08:45 часа • 7892 прочитания

Европейската космическа агенция (ESA) е качила в YouTube видео от кацането на сондата "Фила" върху кометата 67P (Чурюмов-Герасименко).

Видеото е монтирано от седем кадъра, които "Фила" е направила при кацането на 12 ноември 2014 година. Всеки кадър се демонстрира в продължение на 10 секунди и изображението е редактирано така, както се е изменяла картината при приближаване на космическия апарат към небесното тяло.

Автор а видеото е Якуб Кнапик (Jakub Knapik) от полското видеостудио Platige Image. Видеото се съпровожда от инструменталната музика на композицията Saline от албума Experiments in Mass Appeal от 2008 година на групата Frost*.

Сондата "Фила" е изпратена към небесното тяло 67P заедно с космическия апарат "Розета". Това е първото в историята меко кацане върху ядрото на комета. Мисията "Розета" се координира от Европейската космическа агенция с подкрепата на НАСА.

Данните, получени от "Розета", са необходими за обяснение на процесите по еволюция на Слънчевата система и появата на вода на Земята.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес