Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уникална гледка: Пет планети са се подредили в небето

22 януари 2016, 15:00 часа • 27529 прочитания

Тази нощ и през целия следващ месец жителите на Земята могат да наблюдават уникална и невероятна картина – едновременно пет планети от Слънчевата система – Меркурий, Венера, Сатурн, Марс и Юпитер – са се построили в линия в съзвездията Скорпион и Дева, съобщава НАСА.

"Космическите кораби и сонди на НАСА са посетили всичките тези пет планети, които можем да видим следващата седмица, а също Уран, Нептун и Плутон. Гордеем се с това, че нашето американско любопитство, технологии и упоритост ни помагат да разкрием много тайни от живота на Слънчевата система", казва Джон Грийн, ръководител на Планетологичния отдел на НАСА.

Както отбелязват планетолозите на агенцията, за първи път от 11 години жителите на Земята могат повторно да се насладят на рядкото космическо зрелище – подреждането на пет планети от Слънчевата система в редица на нощното небе. Те ще се виждат практически от всички ъгълчета на Земята в часовете преди разсъмване.

Първи на нощното небе ще се появи Юпитер, още тази вечер, след него веднага след полунощ ще се представят Марс, Сатурн, Венера и последно Меркурий. Всичките пет планети, както поясняват от НАСА, ще се виждат в добър бинокъл и дори с невъоръжено око, ако човек знае къде да ги търси.

Меркурий, Сатурн и Венера се намират в съзвездие Скорпион, а Марс и Юпитер – в съзвездие Дева. В самия край на това "шоу" планетите ще заемат необичайна конфигурация – на 6 февруари Луната, Меркурий и Венера ще се подредят в триъгълник.

Повторна "прожекция" на това космическо представление ще има, по текущи оценки на учените, в края на юли и началото на август тази година, след което подобни "паради на планети" ще наблюдаваме чак след 10-12 години. През лятото, за разлика от сега, жителите на Северното полукълбо ще могат да видят не всички планети – Меркурий и Венера няма да бъдат достъпни за тях.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес