Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руското МВнР заплаши със сваляне на сателитите на Запада

27 октомври 2022, 11:46 часа • 4602 прочитания

Високопоставен служител на руското външно министерство заяви, че търговските сателити на САЩ и техните съюзници биха могли да станат „легитимни мишени“ за Москва, ако станат част от войната в Украйна.

Константин Воронцов, заместник-директор на отдела за неразпространение и контрол на въоръженията в руското МВнР, заяви пред ООН, че САЩ и съюзниците им се опитват да използват Космоса, за да наложат господството на Запада. Той заяви, че използването на западни сателити за подпомагане на военните усилия в Украйна е "изключително опасна тенденция".

"Квазигражданската инфраструктура може да бъде легитимна цел за ответен удар", заяви Воронцов пред ООН, като добави, че използването на такива сателити от страна на Запада в подкрепа на Киев е "провокация".

Става дума за „включването на компоненти на гражданската космическа инфраструктура, включително търговска, от страна на САЩ и техните съюзници във въоръжени конфликти", гласи изявлението му, цитирано от „Ройтерс“.

Воронцов не спомена конкретни сателитни компании, въпреки че по-рано този месец Илон Мъск заяви, че неговата SpaceX ще продължи да финансира интернет услугата Starlink в Украйна. Maxar и Planet Labs също предоставят детайлни изображения от страната.

Русия, която през 1957 г. изстреля първия спътник, създаден от човека (Спутник 1), а през 1961 г. изпрати първия човек в Космоса, разполага със значителен космически потенциал – също като САЩ и Китай. През 2021 г. тя изстреля противоспътникова ракета, за да унищожи един от собствените си спътници.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес