Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Роскосмос и ESA представиха съвместната марсианска мисия ExoMars

26 ноември 2015, 11:26 часа • 8163 прочитания

На 25 ноември Роскосмос и Европейската космическа агенция (ESA) са провели във Франция презентация на научните апарати от мисията ExoMars 2016 – орбиталния модул и демонстрационния десантен модул Schiaparelli (Скиапарели), съобщава пресслужбата на Роскосмос.

Пристигането на научните апарати на космодрума Байконур е планирано за втората половина на декември 2015 година, а стартът на мисията е предвиден за 14-25 март 2016 година.

Мисията ExoMars 2016 предвижда изпращане на орбитален модул и на демонстрационния апарат Schiaparelli на Червената планета.

За старта на апарата ще бъде използвана руска ракета носител "Протон М" с ускорителен блок "Бриз М". Орбиталната платформа и демонстрационният модул се произвеждат от ESA.

Орбиталният модул, който съдържа и руско научно оборудване, ще изучава малките газови примеси в атмосферата и разпределянето на водния лед в марсианския грунт.

Демонстрационният десантен модул е предназначен за отработване на необходимите технологии за влизане в атмосферата, спускане и кацане и провеждане на изследвания с научното оборудване.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес