Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От 60 до 80 "падащи звезди" за час ще наблюдаваме тази нощ

11 август 2019, 17:37 часа • 26959 прочитания

Нова порция метеоритен поток от Персеиди ни очаква отново. Той е активен от средата на юли до края на август. Пикът му може да се наблюдава през тази и следващата нощ, пише dnes.bg. Обикновено в максимума на Персеидите могат да се видят около 100 метеора на час. Тази година вперените в нощното небе очи ще наблюдават между 60 и 80 "падащи звезди" за час.

Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, породили куп метеорни тела - ледени и прахови частици, въртящи се по предишните им орбити. По данни на НАСА Персеидите се движат със скорост от около 60 километра в секунда или 250 пъти по-бързо от реактивен самолет. Когато достигнат земната атмосфера с невероятната си скорост, тези частици изгарят при температури между 3 000 и 10 000 градуса - около 10 пъти по-високи от тази на вулканична лава.

Следващите небесни метеоритни спектакли предстоят в началото и края на октомври, както и през ноември и декември тази година.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес