Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нещо незнайно я свързва: Тъмната материя взаимодейства без гравитация

16 октомври 2024, 07:50 часа • 818 прочитания

Тъмната материя, смятана за пет пъти по-масивна от обикновената материя, помага за задържането на галактиките заедно и обяснява озадачаващите движения на звездите.

Защо тъмната материя се нарича „тъмна“? Дали защото крие някакви зли космически сили, или сенчести тайни, които учените не искат да знаем? Е, подобни фантастични предположения може да звучат интригуващо за любителите на конспиративните теории, но са далеч от истината.

Тъмната материя се нарича така, защото не взаимодейства със светлината. Така че, когато светлата и тъмната материя се пресичат, те просто преминават една през друга. Това е и причината учените да не са успели да открият тъмната материя – защото тя не реагира на светлина.

Има ли тъмна материя във Вселната? Учени с изненадващ отговор

Тъмната материя обаче има маса, а масата създава гравитация. Това означава, че тъмната материя може да привлича или да взаимодейства с обикновена материя и обратно. Такива взаимодействия са рядкост и гравитацията остава единствената известна сила, която кара двете форми на материята да си взаимодействат.

Ново изследване обаче разкрива, че тъмната материя и обикновената материя си взаимодействат по начини, различни от гравитацията.

Ако тази теория се окаже вярна, това ще означава, че нашите съществуващи модели на тъмна материя са донякъде погрешни. Освен това може да доведе до разработването на нови и по-добри инструменти за откриване на тъмна материя.

Нова липсваща връзка между тъмната и обикновената материя

Смята се, че тъмната материя съставлява приблизително пет пъти масата на обикновената материя в нашата Вселена. Тя помага на галактиките да остават заедно и обяснява някои движения на звезди, които не биха имали смисъл въз основа само на видимата материя.

Например едно от най-силните доказателства за тъмната материя е наблюдението на въртенето на кривите на галактиките, което разкрива, че звездите във външните краища на спиралните галактики се въртят със скорости, подобни на тези близо до центъра. Това наблюдение предполага съществуването на допълнителна, невиждана маса.

Сега учените са изследвали шест ултраслаби галактики джуджета, които се намират близо до Млечния път. Въпреки това те съдържат брой звезди, които би трябвало да са по-малко според тяхната маса. Това означава, че сателитните галактики са съставени предимно от тъмна материя.

Според изследователите, ако тъмната материя и обикновената материя взаимодействат само чрез гравитацията, звездите в тези галактики трябва да са по-плътни в центровете и по-разпръснати към тяхната периферия. Ако обаче си взаимодействат по някакъв друг начин, разпределението на звездите ще изглежда различно.

Авторите на изследването са провели компютърни симулации, за да проверят и двете възможности. Когато ги тествали за шестте галактики, открили, че разпределението на звездите е равномерно, което означава, че те са равномерно разпръснати в галактиките.

Тъмната енергия може да "комуникира" с тъмната материя чрез неизвестна сила

Това е различно от обикновено наблюдаваното в случай на задвижвани от гравитацията взаимодействия между тъмната материя и обикновената материя.

На какво се дължи това взаимодействие?

Резултатите от симулациите показват, че гравитацията не е единствената сила, която може да накара тъмната материя да взаимодейства с обикновената материя. Такова взаимодействие никога не е било наблюдавано преди и това може да промени нашето разбиране за тъмната материя и тъмната енергия.

Изследването обаче има голямо ограничение – какво е причинило взаимодействието между двете форми на материята, все още е загадка.

Въпреки че изследването предлага намеци за ново взаимодействие, точното му естество и основните причини все още не са известни. Надеждата е, че по-нататъшните изследвания ще хвърлят повече светлина.

Изследването е публикувано в The Astrophysical Journal Letters.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес