Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАСА представи фазите на Луната за 2016 година (ВИДЕО)

14 декември 2015, 14:50 часа • 15012 прочитания

НАСА е представила компютърна програма и съответно видео с резолюция 4K, демонстриращо либрацията (колебанията) и фазите на Луната през 2016 година при нейното наблюдение от Земята, съобщава Lenta.ru.

На видеото се виждат либрациите на Луната, предизвикани по-конкретно от нейното движение около Земята по елиптична орбита. Това води дотам, че можем да видим само около 60% от повърхността на земния спътник.

Всеки час от въртенето на спътника около Земята отговаря на един кадър на видеото. Благодарение на високата яснота на снимките се виждат кратерите и движещият се терминатор (линията между сянката и светлината).

Компютърната програма ще позволи да се види Луната във всеки месец, ден и час от 2016 година от позицията на наблюдателя, намиращ се в Южното полукълбо на Земята. Благодарение на иновационния софтуер може почти в реално време да се наблюдава видимият диаметър на Луната и разстоянието от нея до Земята, а полученото изображение с висока резолюция да се зареди директно от сайта.

Програмата на НАСА е създадена с помощта на данни, получени от лунния спътник LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), намиращ се на орбита от лятото на 2009 година. Апаратът е снабден с висотомер и камера, които позволяват да се определи разстоянието до Луната и да се получат снимки от нейната повърхност с изключително висока точност.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес